IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Great Wall не възнамерява да се оттегля от Русия "засега"

Китайският концерн не може лесно да се откаже от руския пазар, където генерира 30% от задграничните си приходи

15:00 | 30.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен концерн Great Wall Motor обяви, че не планира да изтегли бизнеса си от Русия, нейния най-голям пазар след Китай, но предупреди, че войната в Украйна и западните санкции срещу Москва могат да го принудят да направи „някои корекции“.

Компанията засега ще остане в страната и гледа в дългосрочен план на инвестициите си от над 3 млрд. юана (472 млн. долара) в Русия, където се намира единствената отвъдгранична фабрика на Great Wall, съобщава Nikkei Asia Review.

Концернът призна, че конфликтът в Украйна и потенциалното въздействие на наказателните мерки срещу компаниите, извършващи бизнес в Русия, могат да доведат до промяна – след като редица големи имена, включително Ikea, McDonald's и Starbucks, спряха продажбите в страната. 

„Трябва да обмислим нещата изчерпателно и да преценим как трябва да действаме в бъдеще“, изтъкват от Great Wall. „Засега оставаме“, добавя концернът.

Според компанията може да се наложи да се направят някои корекции въз основа на това какво е въздействието върху бизнеса ѝ от санкциите.

Все още има търсене на автомобилите на китайския концерн в Русия, подчертава Great Wall. Страната е най-големият пазар на автомобилния производител извън Китай, където генерира около 90% от продажбите си.

Анализаторът на Citi Джеф Чън заяви, че ръководството на концерна е споделило пред анализаторите, че конфликтът в Украйна е причинил загуба от 500-600 млн. юана (78,7-94,4 млн. долара), свързана с производственото му съоръжение в Русия.

За 2021 г. Русия формира около 30% от отвъдграничните приходи на Great Wall. Местната фабрика на концерна, открита през 2019 г., е първият и засега единствен производствен обект на Great Wall извън Китай, с годишен производствен капацитет от 80 хил. превозни средства.

Много международни компании преустановяват операциите си в Русия на фона на вълненията и критиките около нейната инвазия в Украйна и санкциите на западните страни, които нарушиха финансовите и търговските връзки на страната.

Тъй като Пекин все още не е взел твърда позиция по темата, китайските компании продължават да действат в страната, до известна степен възползвайки се от отлива на западните конкуренти.

В понеделник China Petroleum and Chemical, един от трите най-големи държавни петролни конгломерата в Китай, по-известен като Sinopec, обеща да продължи да купува суров петрол и газ от Русия въпреки санкциите.

Президентът на Sinopec Ю Баоцай заяви, че решението се основава на съображения за търговска и държавна сигурност, свързани с диверсификацията на вноса. Компанията развива два големи проекта в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още