IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция вдига от догодина магистралните такси и въвежда винетки с чип

Новите правила ще важат и за коли с чужда регистрация, включително за 60 хил. товарни автомобила с български табели

11:10 | 15.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция вдига от догодина магистралните такси и въвежда винетки с чип

Властите в Гърция подготвят от 1 януари ново увеличаване на магистралните такси и въвеждане на специални стикери-винетки с чип за всички коли, включително и за тези с чужда регистрация, съобщават гръцки електронни издания.

Магистралната такса за автомобили до 3,5 т от категория N1 става 2,40 евро (1,90 евро при онлайн плащане). За МПС до 12 т категория N2 таксата ще е 3,40 евро (2,70 с онлайн плащане); за МПС над 12 т категория N3 - 8,50 евро (6,60 евро при онлайн плащане); за МПС категория N4 - 11,90 евро (9,30 евро при онлайн плащане).

В. "Елефтерос типос" пише, че от догодина се въвеждат и винетни стикери с чип. Те ще са задължителни и за влизащите в страната чуждестранни автомобили, информира БТА.

Според изданието мярката е включена в проектозакон на транспортното министерство, като с нея се цели да се следи и контролира чрез използване на съвременни електронни средства дали притежателите на автомобили са платили пътен данък, застраховка и дали са минали на технически преглед.

Цената на винетката ще се определя в зависимост от времето на пребиваване в страната. Винетката ще бъде безплатна за гръцките автомобили, като ще се получава заедно с плащането на пътния данък. Чуждите автомобили ще се снабдяват с нея на границата.

Винетният стикер ще донесе приходи в хазната, тъй като хиляди возила с чужда регистрация преминават през страната. В Гърция се движат 60 хил. товарни коли с българска регистрация, 2 000 камиона с турска регистрация и още 2 500 товарни коли с друга чужда регистрация. Въвеждането на винетката ще донесе на бюджета приходи от над 140 млн. евро, пише още вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
"Винетката ще бъде безплатна за гръцките автомобили, като ще се получава заедно с плащането на пътния данък."Те туй е интересно, Лили да се произнесе за спорните 97лв които плаща българина за да кара в страната си? Все едно е ЧУЖДА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Georgi_Kodinov
преди 8 години
Мндааам. Пак византийски номера. Пак се опитват да прецакат комшиите. И може и да успеят. Докато не ги осъди някой в Страсбург за дискриминация на коли от ЕС :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още