IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакер твърди, че може да контролира дистанционно 25 електромобила Tesla

Дейвид Коломбо споделя в серия от съобщения в Twitter, че е открил софтуерен недостатък в системите на превозните средства

13:41 | 12.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

19-годишен експерт по сигурността твърди, че е успял да проникне дистанционно в компютрите на повече от 25 автомобила на Tesla Inc. в 13 страни, споделяйки в поредица от съобщения в Twitter, че е открил софтуерен недостатък в системите на електромобилния лидер, съобщава Bloomberg. 

Дейвид Коломбо, самоопределящ се като специалист по информационни технологии, написа в Twitter, че софтуерният дефект му позволява да отключва врати и прозорци, да задвижва колите и да деактивира техните системи за сигурност.

“Вече мога дистанционно да задавам команди на над 25 електромобила Tesla без знанието на собствениците”, посочва в Twitter Коломбо.

Той също така твърди, че може да разбере дали в даден електромобил шофьорското място е заето, да включи стерео уредбата и да борави със светлините.

Тийнейджърът не разкрива подробности относно уязвимостта на софтуера, но посочва, че тя не е в софтуера или инфраструктурата на Tesla и добавя, че само малък брой собственици на електромобили Tesla са засегнати в световен мащаб. Неговите признания в Twitter предизвикаха силен отзвук сред потребителите на социалната платформа.

Според по-ранна статия Tesla разполага със софтуер за разкриване на дефекти в софтуера и архитектурата, чрез който експертите по сигурността могат да регистрират своите превозни средства за тестване. Компанията плаща до 15 хил. долара за откриване на такива дефекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още