IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хамбург въвежда първата забрана за дизели от 31 май

Много други големи градове, включително на Балканите, подготвят подобни мерки

19:58 | 25.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първата забрана за ползване на дизелови двигатели в Германия ще стане факт още идния четвъртък, пише Automedia.bg.

От 31 май градските власти на Хамбург забраняват достъпа на дизели със сертификат под Евро 6 по главните градски булеварди, съобщава Bloomberg. Отделно части от центъра ще са забранени за камиони с дизелови двигатели. Глобите за нарушаване на забраната са съответно 25 евро за автомобили и 75 евро за камиони. 

В момента в Хамбург се движат около 330 000 дизелови автомобили, като само 116 000 от тях имат сертификат Евро 6. 
 
Забраната стана възможна след знаково съдебно решение през февруари, че подобни рестрикции не нарушават конституцията. Отделно властите са под натиск и от Европейската комисия, защото през миналата година в цели 65 града в Германия системно бяха отчитани сериозни превишения на нормите за азотни оксиди (NOx). Основният източник на тези опасни за здравето съединения са именно дизеловите мотори. 
 
След Хамбург подобни забрани подготвят и други градове в провинция Шлезвиг-Холщайн, включително столицата Кил. Кметът на Хайделберг пък планира да забрани всички автомобили с вътрешно горене, смятано от 2030 година.
 
Извън Германия, забрани за дизела са планирани в градове като Париж, Мадрид, Атина и Лондон. Кметът на Копенхаген обеща да забрани дизеловите автомобили на територията на града още от догодина. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още