IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Harley Davidson ще листне своя бизнес с е-мотори чрез SPAC компания

Цената на книжата на концерна отчете най-големия си ръст от над година насам след новината

19:57 | 13.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на американския концерн Harley Davidson Inc. отчетоха най-големия си ценови ръст за последните 13 месеца, след като групата заяви, че ще листне своето звено за електрически мотоциклети чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC), съобщава Bloomberg. 

Подразделението LiveWire ще се слее с AEA-Bridges Impact Corp., като обединената компания се очаква да достигне оценка от около 1,77 милиарда долара, а LiveWire ще постигне нетни приходи от около 545 милиона долара чрез сделката.

„Днешното съобщение е исторически крайъгълен камък с LiveWire, която ще стане първата публично търгувана компания за електрически мотоциклети в САЩ“, посочва Йохен Цайц, главен изпълнителен директор на Harley. „Тази трансакция ще даде на LiveWire свободата да финансира разработването на нови продукти и да ускори пускането на своя модел на пазара“, добавя той.

Цайц временно ще изпълнява длъжността главен изпълнителен директор на LiveWire до две години след приключване на сделката.

Цената на акциите на Harley нарасна с 15% до 42,43 долара в началото на търговията на борсата в Ню Йорк, най-големият ръст от края на октомври 2020 г., когато книжата на компанията поскъпнаха с 18 на сто.

Сделката със SPAC компанията бележи стратегическа промяна за Harley, който планираше да превърне отделя, разработващ новия електрически мотоциклет, в самостоятелен бизнес в рамките на групата, като част от плановете ѝ за повишаване на рентабилността.

Стратегията на Цайц предвижда инвестиции до 250 млн. долара годишно в разработване на технология за електрически мотоциклети.

LiveWire е създадена като отделно подразделение на базираната в Милуоки Harley-Davidson през 2019 г. и се фокусира върху пазарите в Северна Америка и Европа, с планове за разширяване в Азия.

Въпреки че сделките за SPAC зачестиха през тази година, особено в индустрията за електромобили, обикновено към тях се стремят прохождащи стартъпи, а не звена на утвърдени концерни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още