IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херберт Дийс остава начело на лидерския екип на Volkswagen

Въпреки това договорът му не беше удължен след 2023 г.

23:00 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Надзорният съвет на Volkswagen обяви, че главният изпълнителен директор на компанията Херберт Дийс има пълната му подкрепа, да застане начело на нов екип, който да трансформира германския производител на автомобили. Въпреки това Дийс не е получил удължаване на договора, предава Ройтерс.

В битка за власт, довела до среща на борда в понеделник, Дийс поиска от борда от неизпълнителни директори предсрочно удължаване на договора и повече подкрепа за усилията му за реформа. Той срещна съпротива от влиятелни директори, които представляват служителите и синдикатите.

След заседанието неизпълнителният надзорен съвет обяви още, че автомобилният производител ще съкрати режийните си разходи с 5% и други разходи със 7 на сто през следващите две години.  

Дийс се стреми да намали разходите в Германия, за да освободи ресурси за масово електрифициране, което да превърне 83-годишния производител в технологична компания по модела на Tesla.

Това доведе до сблъсък с Бернд Остерлох, главният трудов представител на Volkswagen, по въпроси, включващи назначаването на управленския екип и дали договорът на Дийс да бъде удължен след 2023 г.

Неизпълнителният борд, на който Остерлох също е член, заяви, че единодушно е гласувал в подкрепа на трансформация към е-мобилност и дигитални технологии.

„В следващите години изпълнителният съвет ще въведе тази стратегия под ръководството на Херберт Дийс“, коментира още бордът.

От съобщението става ясно още, че Арно Антлиц ще стане финансов директор на групата. Той ще наследи Франк Уитър, който ще напусне през юни 2021 г., както беше обявено по-рано. Томас Шмал ще стане член на борда, като от 1 януари ще отговаря за новосъздаденото технологично подразделение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още