IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херберт Дийс вероятно ще запази ръководния си пост във Volkswagen

Ръководителят на едноименната марка Ралф Брандщетер ще стане член на управителния съвет, а Дийс ще се съсредоточи върху стратегията в групата, споделя източник

14:02 | 07.12.21 г.
<p>
	Ръководителят на Volkswagen Херберт Дийс.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Ръководителят на Volkswagen Херберт Дийс. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Спорът между главния изпълнителен директор на Volkswagen Group Херберт Дийс и силния работнически съвет на германската група изглежда е разрешен, споделя пред Ройтерс източник, запознат с въпроса. Това потенциално може да сложи край на спекулациите около бъдещето на Дийс във Volkswagen. 

След продължителни преговори е намерено решение, при което 63-годишният Дийс вероятно ще запази поста си, изтъква източникът, пожелал да запази анонимност.

„Нещата се развиват в посока, в която спорът ще бъде уреден и Дийс ще остане главен изпълнителен директор“, споделя източникът пред Ройтерс.

Като част от споразумението ръководителят на едноименната марка Ралф Брандщетер ще стане член на управителния съвет, а Дийс ще се съсредоточи върху стратегията.

Миналия месец германските медии съобщиха, че Брандщетер ще поеме функциите на Дийс, свързани с масовия пазар, които засягат марките Volkswagen, Skoda и Seat.

Подготовката за срещата на надзорния съвет на групата в четвъртък за постигане на споразумение относно 5-годишния инвестиционен план беше помрачена от несигурността около бъдещето на Дийс.

Основите на лидерството на ръководителя на най-големия автомобилен концерн в Европа се разклатиха, след като ескалира напрежението между него и ръководителите на работническия съвет на групата заради заплахата от съкращаването на десетки хиляди работни места, за която Дийс спомена по време на среща на надзорния съвет през септември.

Тогава Дийс изтъкна, че фабриката на Volkswagen във Волфсбург, Германия, трябва да стане по-ефективна, за да се конкурира по-успешно в сектора на електромобилите с компании като Tesla.

Фамилиите Порше и Пиех, мажоритарни акционери във Volkswagen, подкрепят Дийс на фона на натиска от страна на работническите организации. Представителите на профсъюзите държат половината от местата в борда на групата, което им осигурява силно присъствие по отношение на управлението на Volkswagen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още