IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda: Brexit без сделка ще ни струва десетки милиони британски лири

Японската автомобилна компания вече разглежда опции за преместването на своя завод от Великобритания

13:50 | 18.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) без сделка ще струва на японския автомобилен производител Honda десетки милиона британски лири, смята старшият вицепрезидент на европейския клон на компанията  Йън Хоуълс, цитиран от BBC.

Според него напускането на блока без постигане на каквото и да било споразумение ще засегне конкурентоспособността на автомобилния концерн в Европа. Хоуълс отбеляза, че Honda разглежда вариант да премести завода си от Суиндън, където се сглобяват моделите Civic. 

Той заяви още, че вариантът Brexit без сделка ще доведе до скъпи търговски бариери и нарушаване на веригата за доставки.

„От административна гледна точка, ако се стигне до такъв развой, ще се наложи да предоставим стотици документи, с които да получим разрешение за внос и износ на нашата продукция на територията на Европа“, смята Хоуълс.

Според него ако това приключи с поставяне на мита от страна на Световната търговска организация, допълнителните разходи ще се увеличат с 10%, като това ще коства на компанията десетки милиони лири. 

„Също така, разглеждайки компонентите, които се произвеждат в други страни, отново виждаме повишаване на разходите, както за транспорт, така и при вноса и митата“.

Компанията разчита на 350 камиона, които всеки ден доставят автомобилни части от различни краища на континента.

Хоуълс смята, че загубата на свободната търговия при доставките би навредила на производството и конкурентоспособността.

Голяма част от автомобилните производители във Великобритания, включително Nissan и Jaguar, предупредиха, че Brexit без сделка ще окаже сериозна вреда на местната автомобилна индустрия.

Годишно гражданите на ЕС купуват британски леки коли на обща стойност от около 15 млрд. евро, което съставлява 53% от общия експорт на автомобили на страната.

Въпреки неяснотата около Brexit, компании като Nissan, BMW И Toyota решиха да разширят бизнеса си в Обединеното кралство, въпреки опасенията за негативен развой при излизането на кралството от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още