IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda избира шефа на изследователското звено за главен изпълнителен директор?

Тошихиро Мибе може да замени на ръководния пост Такахиро Хачиго, който заема тази позиция от 2015 г., съобщават източници

17:57 | 17.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Honda Motor Co. ще назначи Тошихиро Мибе, ръководител на звеното за изследователска и развойна дейност в компанията, на поста главен изпълнителен директор, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с въпроса. 

Вторият по продажби японски автомобилен производител ще обяви решението си след заседание на борда на директорите в петък (19 февруари). Назначаването на Мибе ще бъде потвърдено на годишното събрание на акционерите през юни, допълват източниците.

Honda отрече по-рано, че е решила да смени своя главен изпълнителен директор. Остава неясно дали сегашният ръководител на концерна Такахиро Хачиго, който пое поста изпълнителен директор през 2015 г., ще сподели позицията с Мибе.

59-годишният Мибе се присъединява към Honda през 1987 г., като участва в операциите за разработване на двигатели, както и в управлението на звеното за ходови части. Кариерата му включва и работа като оперативен служител през 2014 г. В момента той отговаря за интелектуалната собственост и стандартизацията.

След като бива назначен като шеф на звеното за изследвания и разработки през 2019 г., Мибе помогна на Хачиго да прокара структурна реформа по отношение на изследователската и развойна дейност, фокусирайки се върху електрификацията.

Според Хачиго стратегията на Honda е да се обособи ясна конкурентна зона, където „се развиваме самостоятелно“, и зона за сътрудничество, в която „работим с други компании“.

Преди две седмици компанията подобри прогнозата си за оперативната печалба за тази година с 23% до 520 млрд. йени (497 млн. долара), тъй като търсенето в Китай и в други страни по света продължава да се възстановява. Концернът обяви, че очаква да продаде 4,5 милиона автомобила в световен мащаб през настоящата фискална година, приключваща на 31 март, в сравнение с предходната прогноза за 4,6 млн. превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още