IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda купува дял в китайската CATL, с която ще произвеждат съвместно батерии

Двете компании посочват, че ще разработят технологии за батерии и ще проучат бизнеса за рециклиране на подобни компоненти

14:25 | 10.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Honda Motor Co Ltd обяви, че възнамерява да закупи 1% дял в китайския производител на батерии за електромобили Contemporary Amperex Technology (CATL), като двете компании планират да работят по съвместни проекти, съобщава Ройтерс.

Решението на Honda е поредният случай на обединение на усилията между автомобилни концерни и производители на батерии в процеса на глобална електрификация на транспортния сектор. 

Китайската CATL заяви още миналата година, че възнамерява да работи съвместно с японския концерн, като в същото време ще доставя батерии на компании като Tesla, Toyota и Volkswagen.

Honda и CATL посочват, че ще разработят технологии за батерии и ще проучат бизнеса за рециклиране на подобни компоненти, основна част от електрическите превозни средства.

Японският производител ще пусне на пазара в Китай своя първи електромобил, захранван с батерията на CATL, през 2022 г. и ще разшири партньорството със доставчика на тези технология в световен мащаб.

Honda осъществи редица партньорства за производство на електрически автомобили, включително създавайки съвместно предприятие с китайската GAC.

Японският автомобилен производител пусна в продажба своя първи изцяло електрически модел с батерия, кросоувърът Everus VE-1, в Китай миналата година.

Honda също така е свързана с дъщерното дружество за автомобилни елементи на Hitachi Ltd, като заедно разработват и продават двигатели за бензинови хибриди, плъгини и електромобили с батерии.

В северноамериканския пазар Honda си партнира с General Motors Co, с който разработва два нови модела електрически превозни средства. Двата концерна работят и върху технология за превозни средства с водородни горивни клетки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още