IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda подобри прогнозата си за годишната печалба с 23%

Производителят обяви, че очаква да продаде 4,5 милиона автомобила в световен мащаб през настоящата фискална година

14:31 | 09.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;James Beck/Bloomberg</em></p>

Снимка: James Beck/Bloomberg

Японският производител на автомобили Honda Motor Co. подобри прогнозата си за оперативната печалба за тази година с 23% до 520 млрд. йени (497 млн. долара), тъй като търсенето в Китай и в други страни по света продължава да се възстановява, съобщава Ройтерс.

Ръстът на продажбите на Honda, диктуван от най-големия автомобилен пазар в света - Китай, е подкрепен от растящия интерес към новите видове автомобили, включително електромобили и автономни превозни средства. Глобалният недостиг на полупроводници обаче принуждава Honda и редица нейни конкуренти да намалят производството на превозни средства от началото на годината. 

Актуализираната прогноза на японския производител за печалбата надминава предходната оценка за 420 млрд. йени и средната прогноза на анализаторите от 463,6 млрд. йени, показват данни на Refinitiv.

Според Сейджи Курайши, главен оперативен директор на Honda, продажбите на концерна през последното тримесечие на 2020 г. надминават тези от същия период на 2019 г.

Японският концерн намали производството през януари с около 4000 превозни средства, като мерките засягат предимно моделите Fit и Jazz, заради недостига на полупроводници в глобален мащаб. Компанията също така сви производството на пет от своите модели в фабриките си в САЩ и Канада.

Honda възнамерява да ограничи и производството в Япония, посочват пред Ройтерс източници, запознати с темата.

Концернът обяви, че очаква да продаде 4,5 милиона автомобила в световен мащаб през настоящата фискална година, приключваща на 31 март, в сравнение с предходната прогноза за 4,6 млн. превозни средства.

По отношение на електрификацията Honda се стреми да увеличи дела на произвежданите от нея автомобили с нулеви емисии до две трети от общата продукция към 2030 г.

Миналата 2020 г. компанията пусна своя първи масов електромобил и планира да започне продажба на превозни средства с автономно задвижване.

Производителят на кросоувъра CR-V също отчете по-добър от очакваното ръст на оперативната печалба в размер на 67% през тримесечието, приключило в края на декември. Печалбата достига 277,7 млрд. йени, което е повече от очакванията на анализаторите за 176,72 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още