IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda пуска лимитирана версия на седана Legend с трето ниво на автономност

Системата Traffic Jam Pilot на Legend може да контролира ускорението, спирането и посоката на автомобила при определени условия, изтъкват от японския концерн

11:52 | 04.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Honda Motor Co Ltd. заяви, че ще пусне в продажба ограничена партида от своя седан Legend, оборудван с технология за автономно шофиране от трето ниво, която позволява на автомобилите да се движат по магистралите при интензивен трафик, съобщава Ройтерс. 

Когато се активира функция Traffic Jam Pilot, водачът може да гледа филми или да използва дисплея върху таблото, като според Honda това помага за смекчаване на умората и стреса при шофиране в задръстване.

Планът на японския автомобилен производител да продаде 100 броя от въпросните автомобили, снабдени с усъвършенстваната технология, ще представлява значителна стъпка към целта му да се превърне в първата компания, която произвежда масово автомобил с трето ниво на автономност.

Системата Traffic Jam Pilot на Legend може да контролира ускорението, спирането и посоката на автомобила при определени условия.

Тя може също така да предупреди водача при преминаване към ръчен режим чрез вибрации на колана, добавят от Honda. Ако водачът не реагира, системата ще осъществи аварийно спиране, предупреждавайки околните автомобили с аварийни светлини и клаксон.

През ноември 2020 г. японското правителство връчи сертификат за безопасност на технологията на Honda Traffic Jam Pilot.

Големите международни автомобилни производители и технологичните компании, включително Waymo и Tesla Inc, инвестират в развитието на автономните технологии.

Въпреки че технологията напредва, регулациите относно автономното шофиране се различават в различните държави. През 2017 г. Audi представи седана A8, оборудван със система от трето ниво на автономност, но регулаторните бариери не позволиха търговската ѝ реализация.

Лимитираната версия на Legend ще бъде пусната в продажба в петък (5 март) на цена на дребно от 11 млн. йени (103 000 долара), информират от Honda.

Засега производителят не планира да увеличи производството или продажбите на оборудвания с трето ниво на автономност Legend, съобщи оперативният директор на компанията Такахиро Хачиго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още