IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda се насочва към бъдещето с летящи коли, ракети и аватар роботи

Концернът обмисля дори изграждане на съоръжение за възобновяема енергия на Луната, с което ще снабдява с кислород жилищата на евентуалните колонизатори

22:53 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jin Lee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jin Lee/Bloomberg

Японският производител на автомобили и мотоциклети Honda Motor Co. се позиционира за вертикално излитане.

Базираната в Токио компания продължава работа по въвежданто на ново електрическо хибридно въздушно такси, робот с човешки ръце, който един ден може да се разхожда на Луната, както и ракета-носител за многократна употреба, предназначена за извеждане на малки спътници в околоземна орбита, пише Bloomberg.

Визията на Honda за това как хората ще работят, пътуват и ще прекарват свободното си време в бъдеще ще помогне за разширяването на бизнеса ѝ отвъд автомобилите, косачките и мотоциклетите. Стремежите на компанията са ключов компонент в програмата ѝ „Визия за 2030 г.“ за разширяване на значението на мобилността и за подобряване живота на хората. 

Автомобилният производител, който също така развива нишов бизнес при малките самолети, е дебютант в космическата индустрия, доминирана от утвърдени играчи като Boeing Co. и добре финансирани нови компании като SpaceX на Илон Мъск и Blue Origin на Джеф Безос.

Компактният самолет HondaJet, предназначен за седем или осем пътника, продължава да привлича малко внимание и представлява малка част от приходите на компанията.

Honda също се опитва да не изостава по отношение най-новите технологии в основния си автомобилен бизнес, като си партнира с американската General Motors Co. в разработването на електрически превозни средства, използвайки технологията на батерия от следващото поколение, разработена от най-големия производител на превозни средства в САЩ.

От Honda посочват, че и трите области на развитие се припокриват с опита на компанията, включително задвижването, електрификацията, роботиката, изкуствения интелект и възобновяемата енергия.

„Няма друга компания, която да разполага с всички тези основни технологии“, заяви говорителят на концерна Маркос Фромър по време на пресконференция.

Летящи таксита

Honda споделя, че настоящите дизайни на летящи автомобили, които разчитат на 100% електроенергия, ще предлагат ограничен пробег и ще се фокусират върху полети до около 400 км, което ще им позволи да транспортират хора и извън големите градски центрове.

Компанията планира да започне тестови полети през 2023 г. с хибриден дизайн, който ще свърже литиева батерия с газова турбина, за да служи като зарядно устройство и да увеличи пробега на летящата кола. Ако ръководството реши да продължи с развитието на проекта, Honda планира да си издейства сертификат до 2030 г.

След 2040 г., когато летящите коли с вертикално излитане и кацане (eVTOL) бъдат напълно роботизирани, Honda очаква, че пазарът ще достигне стойност от 269 млрд. долара годишно.

Този пазар ще трябва да функционира в рамките на по-голяма екосистема от площадки за eVTOL, наземни автономни превозни средства и компютри, които могат да коригират безпроблемно трафика, споделя Фромър.

Аватар роботи

Honda Robotics ще продължи усъвършенстването на своя хуманоиден робот Asimo, като намали неговия размер и увеличи възможностите му.

Компанията очаква, че аватар роботите ще се използват предимно като дистанционен заместител при изпълнение на дадени задачи, като например ситуация, при която фелдшер контролира робот, за да грижи за ранен човек.

Според Honda това е „4D, надхвърлящо времето и пространството“.

В друг сценарий учениците дистанционно управляват група от роботизирани аватари-роувъри на повърхността на Луната.

Тези аватари, контролирани от човека, ще бъдат снабдени с ръце с много пръсти, задвижвани от изкуствен интелект, за да осигурят по-деликатно и стабилно хващане, посочват от Honda.

Програмата ще започне технологични демонстрации до март 2024 г. и ще се стреми към „практическо използване“ през следващото десетилетие.

Космос

В края на 2019 г. Honda започна работа върху инженерните изисквания за ракета-носител за многократна употреба, след като SpaceX реализира своята Falcon 9.

Японската компания планира да разработи ракета за изстрелване на малки спътници в ниска околоземна орбита, друга технологична еволюция, която ще стимулира търговската космическа икономика.

Това от своя страна може да доведе до по-свързани машини - всичко от автомобили през домашни електроуреди до комунални услуги - и да създаде нови възможности за увеличаване на приходите.

Също така Honda планира да се включи в стремежа към колонизиране на Луната. Компанията работи с Японската агенция за космически проучвания (JAXA), за да изгради система за възобновяема енергия на Луната. Това би разградило замръзналата на повърхността на спътника вода до нейните водородни и кислородни компоненти, като по този начин технологията на Honda ще генерира електричество. Кислородът също може да се използва в жилищни помещения и за осигуряване на водород за зареждане на ракети, изтъкват от концерна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още