IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai и Kia очакват 12% ръст на продажбите си през тази година

Компаниите се прицелват към 7,47 млн. продадени превозни средства за 2022 г.

13:46 | 03.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейската Hyundai Motor и свързаната с нея Kia Corp прогнозираха, че комбинираните им глобални продажби ще скочат с 12,1% през 2022 г., въпреки че миналогодишните им продажби се оказа под целта заради недостига на полупроводници, предава Ройтерс.

Компаниите продадоха 6,67 млн. превозни средства през 2021 г., което с около 3,7% по-малко спрямо комбинираната им цел за 6,92 млн. коли, най-вече заради проблеми с доставките, свързани с дефицита на чипове, който повлече надолу доставките на превозни средства.

Компаниите твърдят, че се прицелват към 7,47 млн. продадени превозни средства за тази година.

“През 2022 г. Hyundai Motor планира да разшири пазарния си дял и да засили рентабилността си чрез усилия за стабилизиране на доставките на чипове и търсенето, коригиране на графиците на производството на превозни средства, укрепване на серията от електромобили, както и оптимизиране на печалбата и загубата по региони“, посочва Hyundai Motor.

Недостигът, дължащ се на проблеми с доставките и нарастване на търсенето на потребителска електроника по време на пандемията, засегна тежко автомобилната индустрия. Милиони превозни средства по света не се произвеждат заради липсата на важни части.

Анализатори твърдят, че тазгодишната цел на групата изглежда разумна.

Лий Дже-ил, анализатор в Eugene Investment & Securities, очаква търсенето на превозни средства да остане силно през 2022 г., подкрепено от задържаното търсене от страна на потребителите, които не успяха да си купят коли през миналата година заради недостига в доставките.

„Изглежда, че недостигът на чипове показва някои признаци на отслабване... Въпреки това покачващите се цени на суровините вероятно ще имат влияние върху тяхната рентабилност“, добавя Лий.

Цената на акциите на Hyundai Motor завърши търговията с 0,7% повишение, спрямо 0,4% ръст на бенчмарка Kospi.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още