IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai има климатична дилема в един от най-големите автомобилни заводи в света

Компанията среща критики, че неин проект противоречи на обещанията за преминаване към чиста енергия

11:32 | 01.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският автомобилен производител Hyundai Motor Co. ще проучи алтернативи на изграждането на газова електроцентрала за един от най-големите автомобилни заводи в света след критики, че проектът противоречи на обещанията му за преминаване изцяло към чиста енергия, пише Bloomberg. 

Компанията обяви, че планира да построи съоръжение за втечнен природен газ, което да доставя електроенергия на фабриката ù в Улсан, която може да произвежда около 1,4 млн. превозни средства годишно и формира около една четвърт от производството на компанията.

Тези предложения дойдоха, след като през април компанията заяви, че четири нейни ключови подразделения, включително Hyundai Motor и Kia Corp., ще се стремят да преминат към 100% възобновяеми енергийни източници веднага след 2040 г. и да се присъединят към инициативата RE100, съгласно която компаниите се ангажират да прекратят използването на изкопаеми горива.

Според различни природозащитни организации, включително Greenpeace и Action Speaks Louder, заводът за втечнен природен газ не отговаря на изявленията на Hyundai относно действията в областта на борбата с климатичните промени. Те твърдят, че има риск електроцентралата да стане проблемен актив заради нестабилността на цените на газа и поевтиняването на възобновяемата енергия.

"Hyundai е изцяло отдадена на целта си за въглеродна неутралност и глобалните цели за устойчивост", заявяват от компанията в отговор по имейл на въпроси. "Ще прегледаме плана и ще видим дали има някакви жизнеспособни алтернативни опции", посочват те. Hyundai планира да премине към нулеви емисии от дейността си до 2045 г.

Борбата на компанията да удовлетвори екологичните изисквания на инвеститори и активисти е поредната илюстрация на трудностите, пред които са изправени енергоемките производители в Южна Корея.

Изкопаемите горива отговарят за над 60% от производството на електроенергия в страната през 2020 г. и големи компании като Samsung Electronics Co. подчертаха предизвикателствата пред прехода към по-чисти източници на енергия. Южна Корея се стреми към въглеродна неутралност до средата на века, въпреки че изпитва затруднения да увеличи използването на възобновяеми източници на енергия поради неблагоприятните си условия за слънчева и вятърна енергия.

Плаващи слънчеви панели в язовир в Южна Корея. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Hyundai разглежда варианта с втечнен природен газ, тъй като той е по-малко замърсяващ от въглищата, и възнамерява да проучи перспективите за допълнително намаляване на емисиите чрез съвместно изгаряне на природен газ с водород, каза пред репортери миналата седмица Ким Донг Ук, изпълнителен вицепрезидент по бизнес координация на компанията, в рамките на Световната газова конференция през 2022 г. в Тегу.

"Въпрос на решение е дали да продължим да зависим от националната мрежа, която е силно зависима от въглищата, или да си доставяме собствено електричество с най-чистата форма на изкопаеми горива", каза Ким.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още