IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai надмина очакванията с тримесечна печалба от над 1,5 млрд. долара

Силните резултати са подкрепени от солидното търсене на SUV модели и премиум автомобилите Genesis

10:02 | 22.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският автомобилен концерн Hyundai Motor Co отчете най-добрата си тримесечна печалба от около шест години в четвъртък, подпомогнат от солидното търсене на своите SUV модели и премиум автомобилите Genesis, съобщава Ройтерс.

Компанията, която заедно със своето дъщерно дружество Kia Corp., е сред 10-те най-големи автомобилни производители в света, отчете нетна печалба от 1,8 трлн. вона (1,57 млрд. долара) за периода април-юни спрямо 227 млрд. вона преди година.

Печалбата на концерна надминава средната оценка на анализаторите от 1,6 трлн. вона, съставена от Refinitiv SmartEstimate. 

„Продажбите на SUV модели и автомобили от марката луксозни коли Genesis стимулираха обема на продажбите, а намаляващите стимули спомогнаха за повишаване на приходите и рентабилността през второто тримесечие, тъй като продължаващото възстановяване от COVID-19 стимулира автомобилното търсене“, посочват от Hyundai .

Силният резултат беше подкрепен и от консервативното управление на веригата на доставка на Hyundai, което му помогна да се справи с глобалния недостиг на чипове по-добре от повечето производители на автомобили, твърдят анализатори.

Но продължителният недостиг и други проблеми с доставките на компоненти започнаха да притискат Hyundai, засягайки производството на електрически превозни средства.

През април Hyundai спря един от своите южнокорейски заводи, където се сглобява електрическият кросоувър Ioniq 5, поради проблеми с доставките на чипове и други компоненти.

Компанията се ангажира с електрификацията на своята продуктова гама, като през май тя обяви, че ще намали броя на своите модели с двигатели с вътрешно горене, за да освободи ресурси за инвестиции в електрически превозни средства. Този ход ще доведе до 50-процненто понижение в броя на моделите на Hyundai, задвижвани с изкопаеми горива, като стратегията е одобрена от ръководството още през март.

Hyundai планира да увеличи годишните продажби на електромобили до около един милион броя до 2025 г., като по този начин делът ѝ на глобалния пазар на електрически превозни средства ще нарасне до 10%.

Акциите на Hyundai Motor, петият най-голям производител на автомобили в Азия по пазарна оценка, поскъпнаха с 0,2% след публикуването на финансовите резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още