IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai се похвали със силен ръст на печалбата

Корейският концерн успява да увеличи значително продажбите си заради нови модели

14:24 | 22.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Южнокорейският автомобилен производител Hyundai Motor увеличи силно печалбата си благодарение на новите модели и възнамерява да използва инерцията за по-нататъшен растеж в САЩ. Нетната печалба скача през второто тримесечие с почти една трета до равностойността на 696 милиона евро (919,3 милиарда вона), както обяви конкурентът на VW в понеделник, цитиран от DPA. Въпреки това акциите на компанията поевтиняха с 1 на сто. 

При отчитането на най-големия си скок на печалбата от седем години насам групата също така се е възползвала от слабостта на вона, местната валута, която поради търговските конфликти е загубила най-голяма стойност спрямо долара от всички азиатска валути. За най-големия си чуждестранен пазар - САЩ, Hyundai обяви намерението си да увеличи пазарния си дял след период на слабост. 

За това трябва да помогне преди всичко преработеният джип Palisade. Делът на такива градски джипове от всички модели трябва да се покачи до 2023 г. до две трети от сегашните 51%. В периода от април до юни продажбите на Hyundai Motor в САЩ са се увеличили с 3% на фона на общия спад на пазара. В родната Южна Корея новите модели, като Palisade и Sonata, са се продавали с над осем процента повече.

Вицепрезидентът на групата Ейсун Чун се надява, че инвеститорите ще подкрепят планираното преструктуриране на групата. Едно по-ранно предложение се провали поради противопоставяне от страна на акционерите, включително на хедж фонда Elliott. Наред с други неща, активистът подкрепи промяна в мениджмънта.

Чун последва призива, след като компанията нае няколко чуждестранни мениджъри, включително мениджър, близък до бившия шеф на Nissan Карлос Гон. Чун е единственият син на 81-годишния председател на Hyundai Motor Group Чун Мон-ко, и се надява да го наследи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още