IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai ще доставя електромобили за европейския бизнес на Uber

Южнокорейският концерн ще осигури на шофьорите на Uber в някои от най-големите европейски градове своите електрически модели IONIQ Electric и Kona Electric

11:25 | 13.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Южнокорейският автомобилен производител Hyundai Motor Co. ще си партнира с американската компания за споделено пътуване Uber Technologies Inc. за доставката на електрически превозни средства в Европа, съобщава Korea Bizwire.

Сделката е насочена към насърчаване на налагането на електромобилите и разширяване на зарядната инфраструктура в големите градове в страни като Франция, Великобритания и Нидерландия, посочват от Hyundai.

Концернът се ангажира да доставя хиляди автомобили от моделите IONIQ Electric и Kona Electric на европейските шофьори на Uber на преференциални цени. 

„Това споразумение дава възможност на Hyundai да демонстрира предимствата на своите модели IONIQ Electric и Kona Electric на още по-широк кръг от хора, както и да допринесе за усилията за декарбонизация в големите градове в Европа“, изтъква Майкъл Коул, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Motor за Европа.

Партньорството е в съответствие с плана на Uber да се превърне в платформа за мобилност с нулеви емисии до 2030 г.

Uber планира 50% от общия обем изминати километри на своите шофьори в седем европейски столици - Амстердам, Берлин, Брюксел, Лисабон, Лондон, Мадрид и Париж - да са климатично неутрални.

Въпросните градове ще представляват 80% от европейския бизнес на Uber до края на 2021 г., става ясно от съобщение на компанията.

В същото време Hyundai се стреми да стане третият по големина производител на електромобили в света, като продаде повече от 670 000 електромобила до 2025 г.

Миналата седмица Hyundai представи своя нов Ioniq 5, който може да захрани с ток лаптоп, електрическа фурна, фитнес пътека, аудио система, хладилник или телевизор.

Колата може да достави до 3,6 киловата електроенергия, достатъчна за работата на всякакъв вид потребителски електроуреди. Тази опция е част от стремежа на Hyundai да привлече по-младите потребители, тъй като компанията все още изостава от лидера в сегмента като Tesla Inc., както и от утвърждаващи се играчи като Volkswagen AG и BMW AG, които започнаха да представят свои електрически модели още през 2016 г.

Hyundai посочва, че е първият голям производител на електрически автомобили, който предлага двупосочно зареждане, което означава, че собствениците могат да захранват електронни устройства чрез батерията на автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още