IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai ще инвестира над 7 млрд. долара в производство на електромобили в САЩ

Инвестицията ще бъде реализирана до 2025 г.

12:51 | 14.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Южнокорейският автомобилен концерн Hyundai Motor Group заяви, че ще инвестира 8,1 трилиона вона (7,4 млрд. долара) в САЩ до 2025 г. за стимулиране на производство на електрически превозни средства, както и за подобряване на производствените мощности и решенията за интелигентна мобилност, съобщава Korea Bizwire. 

Hyundai планира да произвежда електромобили в завода си в щата Алабама от следващата година, а свързаният с нея концерн Kia Corp. също ще започне да сглобява електрически превозни средства в своята фабрика в Джорджия.

Hyundai и Kia ще финализират плана си за модифициране на своите заводи в САЩ и ще разширят местното си производство на електромобили в зависимост от пазарните условия и правителствената политика в областта на електромобилите, изтъкват от Hyundai.

„Усилията ни са доказателство, че Hyundai ще продължи да се стреми към големи постижения в нашата настояща и бъдеща продуктова гама “, заяви Хосе Муньос, президент и изпълнителен директор на Hyundai Motor North America.

Hyundai обяви своите инвестиционни планове преди срещата на президента на Южна Корея Мун Джае-ин с американския държавен глава Джо Байдън във Вашингтон следващата седмица.

Автомобилната група очаква инвестицията да повиши нейната конкурентоспособност като даде приоритет на бъдещите технологии за мобилност, включително на електрификацията и водородната енергия.

През април Hyundai отчете почти двойно увеличение на оперативната печалба в размер на 91,8% за първото тримесечие. Приходите от продажби на концерна нарастват с 8,2% до 27,4 млрд. вона, докато нетната печалба се увеличава със 175,4% на годишна база до 1,5 трлн. вона, тъй като стойността на дяловете му в други бизнеси се увеличава.

Компанията обаче предупреди, че глобалният недостиг на чипове помрачава перспективите за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още