IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai ще вложи още 5 млрд. долара в производствени мощности в САЩ

Така общата сума, която южнокорейският концерн заделя за САЩ до 2025 г. надхвърля 10 млрд. долара

10:40 | 23.05.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Hyundai Motor Group обяви, че ще инвестира допълнително 5 млрд. долара в САЩ до 2025 г., за да засили сътрудничеството си с американски фирми в областта на модерните технологии, съобщава Ройтерс.

Инвестициите, обявени по време на посещението на американския президент Джо Байдън в Сеул, са свързани със сферите на роботиката, градската въздушна мобилност, автономното шофиране и изкуствения интелект, информира южнокорейската автомобилна група, която контролира марките Hyundai Motor Co. и Kia Corp.

Компанията обяви в петък (20 май) планове да вложи 5,5 млрд. долара в щата Джорджия за изграждане на електрически превозни средства и съоръжение за батерии. 

Новите производствени мощности на Hyundai за електромобили и батерии ще бъдат базирани в южния щат, където профсъюзите са по-малко разпространени и не могат да изискват работниците да се присъединят към тях.

Байдън, демократ, се описа като президентът на САЩ, който най-силно подкрепя работническите организации. Но сделката, обявена от републиканския губернатор на Джорджия, показа компромисите, които президентът вероятно ще трябва да направи, докато привлича инвестиции отвъд граница.

„Hyundai и всяка компания, инвестираща в САЩ, биха имали голяма полза от оформянето на партньорства с някои от най-квалифицираните, всеотдайни и ангажирани работници в света; и това са членове на американския синдикат“, изтъква Байдън. „Всяко начинание за производство на електрически превозни средства и батерии за електрически превозни средства би било по-силно чрез колективно договаряне с нашите синдикати“, добавя американският президент.

Изпълнителният председател на Hyundai Motor Group Чун Ю Сун не коментира въпроса с американските синдикати.

Допълнителната сума увеличава планирания общ обем на инвестициите на концерна в САЩ с хоризонт до 2025 г. до около 10 млрд. долара, повече от първоначално обявените 7,4 млрд. долара.

Третият по големина автомобилен производител в света по продажби на превозни средства все още не посочва къде ще бъдат вложени допълнителните 5 млрд. долара.

Автомобилната група заяви в сряда, че ще инвестира 21 трлн. вона (16 млрд. долара) до 2030 г., за да разшири бизнеса си с електромобили в Южна Корея.

През април Hyundai обяви инвестиция от 300 млн. долара за производство на изцяло електрическия Genesis GV 70 и хибридната версия на Santa Fe в завода си в Алабама. Моделът Genesis ще бъде първият електромобил на Hyundai, произведен в САЩ.

Филиалът на Hyundai Kia също заяви миналия месец, че иска да прехвърли производството в САЩ, но не обмисля самостоятелна специализирана фабрика за електромобили.

Kia заяви, че ще разполага с 14 електрически модела до 2027 г., докато Hyundai очаква да има 17 модела до края на десетилетието, включително шест от луксозната марка Genesis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
.. И Австралия не забравяй:) като суровинен източник, а и не само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Кръвожадни и маниаци... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
нормално... ти им подадеш ръка, те искат да ти изедът оная работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Хихи... технологичният конгломерат: САЩ, ЕС, Ю.Корея, Япония, Канада се затваря все повече и ще елилиминира китайските производствени вериги и *** суровинни... :)))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още