IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai спира работата на свой завод в Южна Корея заради заразен с коронавирус

Компанията е поставила под карантина всички служители, имали контакт със заразения, и дезинфекцира фабриката

10:11 | 28.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автомобилният концерн Hyundai Motor затвори свой завод в Южна Корея, след като негов работник беше диагностициран с коронавирус, съобщава Ройтерс.

По този начин компанията нарушава темпа на производство на свои популярни модели като Palisade.

Книжата на Hyundai поевтиняха в края на сесията с повече от 5%, след като новината се появи в медиите. Временното затваряне на завода е поредната предпазна мярка, която концернът предприема, след като епидемията избухна в Китай, довеждайки до спиране на дейността на редица предприятия.

Hyundai вече беше засегнат от блокиране на редица вериги на доставка, свързани с производството на автомобилни компоненти в Китай. 

Южна Корея е страната с най-много регистрирани случаи на заразени с коронавирус след Китай, което оказва сериозно негативно влияние върху производствени гиганти като Samsung и Hyundai. До момента през днешния ден в страната са регистрирани нови 356 случая на зараза, като общият брой на засегнатите от вируса там достига 2022 случая.

Заради разрастващата се епидемия мнозина икономически анализатори вече прогнозират задаваща се глобална рецесия.

„Компанията е поставила под карантина и колеги на заразения, които наскоро са имали контакт с него и е предприела стъпки за тестване на служителите за евентуална инфекция“, заяви говорител на концерна.

От Hyundai добавят, че въпросният завод в момента се дезинфекцира. Все още не е ясно кога производството в него ще бъде възстановено.

Град Улсан, където се намира и заводът, е на по-малко от час от Таегу, епицентърът на огнището на коронавируса в Южна Корея.

Hyundai разполага с пет предприятия за автомобили в Улсан, които имат годишен производствен капацитет от 1,4 млн. броя превозни средства, което се равнява на почти 30% от глобалния капацитет на компанията.

Там работят около 34 хил. служители. В заводите се произвеждат модели автомобили като Palisade, Tucson, Santa Fe и Genesis GV80.

Завод на доставчика на Hyundai, Seojin Industrial, беше затворен временно заради смъртта на служител, заразен с коронавирус.

Технологичният гигант Samsung Electronics прекрати дейността на своя фабрика за телефони в град Гуми през изминалия уикенд, след като работник даде положителна проба за заразата. Предприятието възобнови работа в понеделник.

Междувременно основният превозвач в Южна Корея, Korean Air Lines Co Ltd, заяви в петък, че ще намали броя на полетите до САЩ през март, като част от мерките за ограничаване на глобалния капацитет на компанията с 11%. Дружеството планира да проверява телесната температура на пътниците, пътуващи до САЩ, преди да се качат на самолета, като заяви, че няма да позволи на никого с температура над 37,5 градуса по Целзий да лети.

Една от стюардесите на компанията, обслужвала маршрута от Инчон до Лос Анджелис, е дала положителна проба при тестовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още