IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai влага над 16 млрд. долара в изграждането на електромобили в Южна Корея

Групата иска да увеличи капацитета на своите местни производствени мощности за електрически коли на 1,44 млн. превозни средства до 2030 г.

11:42 | 18.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Южнокорейският автомобилен концерн Hyundai Motor Group обяви, че планира да инвестира общо 21 трлн. вона (16,54 млрд. долара) до 2030 г. за разширяване на бизнеса си с електрически превозни средства в Южна Корея, съобщава Ройтерс.

Групата, която контролира марките Hyundai и Kia, планира да произвежда годишно 1,44 млн. електрически коли в Южна Корея до 2030 г. 

Планираният производствен обем, който ще бъде локализиран в страната, ще представлява около 45% от комбинирания глобален капацитет на компанията от 3,23 млн. електромобила в края на десетилетието, добавят от Hyundai.

Ройтерс съобщи миналата седмица, че Hyundai планира да построи нов завод за производство на електромобили в американския щат Джорджия. Според местната медия Atlanta Journal-Constitution южнокорейската компания ще инвестира 7,5 млрд. долара в Джорджия и ще наеме 8500 души като част от плановете си за изграждане на нова фабрика.

Планираното съоръжение за електромобили в Джорджия ще произвежда автомобили както за Hyundai, така и за Kia, тъй като двете марки напредват в процеса на електрификация. Компаниите подготвят нови електрически модели за САЩ – Ioniq 7 и EV9, изтъкват източниците.

През април Hyundai обяви инвестиция от 300 млн. долара за производство на изцяло електрическия Genesis GV 70 и хибридната версия на Santa Fe в завода си в Алабама. Моделът Genesis ще бъде първият електромобил на Hyundai, произведен в САЩ.

Филиалът на Hyundai Kia също заяви миналия месец, че иска да прехвърли производството в САЩ, но не обмисля самостоятелна специализирана фабрика за електромобили.

Kia заяви, че ще разполага с 14 електрически модела до 2027 г., докато Hyundai очаква да има 17 модела до края на десетилетието, включително шест от луксозната марка Genesis.

Доставчикът на батерии на Hyundai, звеното на SK Innovation SK On, изгради два завода в Джорджия. Първият, който ще доставя батерии предимно за Volkswagen AG, стартира производството през първото тримесечие. Вторият, който ще работи най-вече с Ford Motor Co., се очаква да започне производството в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още