IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai води преговори за строеж на електромобилен завод в Джорджия

Очаква се компанията официално да потвърди новината по време на визитата на Джо Байдън в Южна Корея

16:54 | 09.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yen Duong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yen Duong/Bloomberg

Южнокорейският автомобилен концерн Hyundai Motor Co. планира да построи нов завод за производство на електрически превозни средства в САЩ, като води дискусии с представителите на щата Джорджия, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Компанията потвърди предстоящия си план за нов електромобилен завод, но отказа да коментира каквито и да било подробности, включително преговорите за осигуряване на терен.

„Развълнувани сме да обявим план за нов завод за електромобили в САЩ скоро, но нямаме подробности, които да споделим на този етап“, информират от Hyundai, отговаряйки на въпрос на Ройтерс.

Най-големият автомобилен концерн в континентална Азия е в напреднали преговори с щатските власти за изграждането на специално съоръжение за електромобили в Джорджия. Подробности за инвестицията, включително нейната прогнозна стойност и броят на работните места, които се очаква да създаде, все още не са известни. 

Новото съоръжение за електромобили в Джорджия, ако бъде одобрено, ще произвежда автомобили както за Hyundai, така и за Kia, тъй като двете марки напредват в процеса на електрификация. Компаниите подготвят нови електрически модели за САЩ – Ioniq 7 и EV9, изтъкват източниците.

Обявяването на инвестициите от страна на Hyundai ще бъде осъществено в момент, когато администрацията на президента на САЩ Джо Байдън настоява за повече инвестиции в електромобили и свързаните с тях доставчици, за да се създадат работни места и да се задвижи федералната програма за чиста енергия.

Очаква се Hyundai да обяви инвестицията по-късно този месец, като събитието ще съвпадне с планираното посещение на Байдън в Сеул, споделя друг източник.

През април Hyundai обяви инвестиция от 300 млн. долара за производство на изцяло електрическия Genesis GV 70 и хибридната версия на Santa Fe в завода си в Алабама. Моделът Genesis ще бъде първият електромобил на Hyundai, произведен в САЩ.

Филиалът на Hyundai Kia също заяви миналия месец, че иска да прехвърли производството в САЩ, но не обмисля самостоятелна специализирана фабрика за електромобили.

Kia заяви, че ще разполага с 14 електрически модела до 2027 г., докато Hyundai очаква да има 17 модела до края на десетилетието, включително шест от луксозната марка Genesis.

Доставчикът на батерии на Hyundai, звеното на SK Innovation SK On, изгради два завода в Джорджия. Първият, който ще доставя батерии предимно за Volkswagen AG, стартира производството през първото тримесечие. Вторият, който ще работи най-вече с Ford Motor Co., се очаква да започне производството в началото на следващата година.

Очаква се Байдън да пътува до Южна Корея на 20 май за среща с новия президент на страната Юн Сук Йол.

Администрацията на Байдън заяви, че ще отпусне повече от 3 млрд. долара за инфраструктурни проекти и производство на електромобили.  Американският държавен глава иска половината от превозните средства, продавани в САЩ, да бъдат електрически до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още