IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Ford е заподозрян в използване на незаконни системи за пречистване

Германските органи извършват проверки на Ford Mondeo заради съмнения за нелегален софтуер

09:53 | 11.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската федерална служба по моторен транспорт (KBA) извършва разследвания за това дали при модел на автомобилния производител Ford не са били инсталирани нелегални устройства или софтуер за изключване на системите за пречистване, твърди германското икономическо издание WirtschaftsWoche. Министерството на транспорта, което е принципал на KBA, потвърждава пред списанието, че съществува такова подозрение и в момента тече процес на пълни проверки.

Според информацията резултатите от изпитванията на емисиите, които са били извършени при тестове на Ford Mondeo, водят до заключения относно възможни незаконни системи. Както съобщава още WirtschaftsWoche, според тестовете ADAC Ecotest 2017 г. Ford е сред производителите с най-високи емисии на вредни газове. При тестовете на неправителствената организация Deutsche Umwelthilfe Ford Mondeo се справя особено лошо. 

През миналата седмица, след края на т. нар. Дизелова среща на върха, главният изпълнителен директор на Ford Deutschland Гунар Херман заяви, че не счита изискваната от властите хардуерна актуализация на дизеловите коли за реалистична. По думите му би било по-добре старите дизелови коли просто да бъдат забранени за ползване.

Заради набиращите сила скандали в момента редица потребители се колебаят дали да купуват дизелови автомобили. Само през юли броят на новите регистрации на автомобили с дизелови двигатели е спаднал с 13 на сто, докато тези при бензиновите коли растат сериозно.

Редица клиенти са обезпокоени заради дискусиите за евентуални забрани за движение на дизелови превозни средства, на които се дължи голяма част от замърсяването на атмосферата с азотни оксиди, както и заради скандала с манипулираните допустими емисии на вредни газове при Volkswagen и други производители. Някои производители реагираха на всичко това с премии, които да бъдат изплатени при отказ от стари дизелови коли и закупуване на нови автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още