IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Швеция също казва „Сбогом“ на дизела

Автомобили с такива двигатели вече нямат право да се движат в центъра на градовете

13:13 | 02.04.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шведското правителство забрани движението на дизелови автомобили в центъра на големите градове. Както е известно, наскоро германски съд също позволи такава забрана от страна на градовете. Във Финландия обаче властите засега нямат намерение да правят това, съобщава Automedia.bg, като се позовава на световните агенции. 



Правителството на Швеция обясни, че забраната за влизане на автомобили с дизелови двигатели в центъра на големите градове е приета заради по-строгите изисквания за екологичност на моделите. От 1 септември миналата година беше приета нова процедура за проверка количеството вредни емисии: автомобилите трябва да бъдат проверявани при реално движение, поради което резултатите от новата процедура са по-надеждни.

В същото време властите във Финландия няма да въвеждат такава забрана, тъй като не виждат проблеми с дизеловите двигатели. Основните замърсители на въздуха в страната са старите автобуси, гумите със шипове и прахта по улицата. Освен това продажбата на дизелови автомобили стремително намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 17
popo323
преди 5 години
Айде скоро и у нас , дизеларките извън градовете и с пет пъти по високи данъци , няма евро 5 и 6 , всичкото си е отрова .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 73 rate down comment 7
e-mil
преди 5 години
Нищо не е забранявало шведското правителство. Нито в центъра на градовете, нито никъде. Automedia.bg лъже, което означава, че и вие лъжете, понеже сайтът е от вашата група.Новината е, че от 2020 градовете ЩЕ ИМАТ ПРАВО да обявяват ограничени за дизела зони. Не казват къде да са тези зони - може някой град да ги определи покрай парковете примерно.Освен това дизели с Euro 5 и Euro 6 ще могат да влизат в тези зони, а от 2022 - само Euro 6.Ако погледнете календара, ще видите, че сега все още е 2018.На всичкото отгоре това е новина отпреди седмица. Хем сте закъсняли, хем я предавате грешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още