IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Suzuki пада в капана на дизеловите манипулации*

Книжата на компанията се обезцениха на борсата в Токио с над 9 на сто

11:47 | 18.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	86-годишният&nbsp;Осаму Сузуки поднася извинения на клиентите на концерна.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

86-годишният Осаму Сузуки поднася извинения на клиентите на концерна. Снимка: Ройтерс 

Скандалът с манипулираните тестове за изхвърлени вредни емисии от дизелови автомобили в Япония се разраства. Както предава Ройтерс, позовавайки се на свои източници, и Suzuki Motor Corp е използвала непозволени в страната методи за изчисляване на стойностите на изхвърлените газове в някои модели. Несъвместимите със закона тестове обаче са показали резултати, които не са твърде далеч от стойностите на тестовете със законни методи, пояснява агенцията.

По-късно и самият председател на Борда на директорите Осаму Сузуки призна на специална пресконференция за ползването на неправомерен софтуер при 16 модела, които се продават само в страната. Точните тестове обаче показвали, че не е нужна промяна. Четвъртият по големина японски автомобилен производител заяви, че незаконният метод е бил ползван от 2010 г. и е засегнал 2,1 млн. автомобила. 

След появата на информацията акциите на производителя сринаха временно с до 15 на сто.  Книжата се обезцениха с 9,4% в края на сесията в Токио днес. Това е най-големият спад от повече от седем години насам. Пазарната стойност на концерна в момента е около 11,7 млрд. долара, а книжата загубиха 29 на сто от началото на годината.

"Впечатлението е лошо, особено след като пазарът стана много нервен след скандала са Mitsubishi", заяви Коджи Ендо, анализатор в базираната в Токио Advanced Research Japan. "Дори и ако те не са манипулирали данните, все пак това е лоша новина", допълни той.



Suzuki е първият автомобилен концерн, който признава за потенциални неправомерни действия, след като Министерството на транспорта на Япония накара компаниите да проведат вътрешни разследвания в резултат на скандала с Mitsubishi Motors, който започна през миналия месец.

В края на април Mitsubishi призна, че от 1991 г. е използвал при тестовете манипулативен способ, за да постигне по-добри стойности на извхърляните газове и потребелнието на гориво. В момента съществуването на компанията е заплашено заради срива на пазарната капитализация и неясните последици от скандала.

Междувременно Nissan Motors се притече на помощ на своя по-малък конкурент и придоби 34 на сто от Mitsubishi Motors.

*Актуализирано в 11.50

Вижте повече във видеото на Bloomberg.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още