IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Volvo спира производството в Европа и САЩ

Въпреки влошаващата се ситуация на Стария континент шведският концерн започва да възстановява своята дейност в Китай

12:32 | 20.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шведският производител на автомобили Volvo Cars започна процес по спиране на работата в своите заводи в Европа и САЩ, присъединявайки се към други европейски концерни, които предприеха подобни ходове по-рано през седмицата, тъй като пандемията от коронавируса нанася сериозни вреди на веригите на доставка и върху служителите им, съобщава Bloomberg. 

Основният завод в Гент, Белгия, където се сглобява SUV моделът XC40, е затворен до 5 април, а други големи обекти на Volvo в Гьотеборг, Швеция и Чарлстън, Южна Каролина, ще бъдат затворени от 26 март до 14 април, заяви шведският автомобилен производител.

Компанията ще ограничи за известно време своята дейност „на все по-нестабилния пазар“, който страда от нарушения във веригите на доставка, посочва изпълнителният директор на Volvo Хакан Самуелсон.

„Най-лошата алтернатива би била да се предприемат половинчати мерки, така че ние избираме да предприемем по-радикални стъпки“, споделя той.

Списъкът на производителите, принудени да редуцират или спрат своята дейност, продължава да нараства, тъй като разпространението на болестта причинява сериозен недостиг на компоненти и работници. Компаниите като Airbus SE и Daimler AG работят на празен ход, а шведският доставчик на предпазни колани и въздушни възглавници Autoliv Inc. заяви в четвъртък, че 63 от заводите на клиентите му са били затворени или затварят.

Въпреки неблагоприятното положение на Volvo в Европа, изглежда че в Китай вече се появява надежда за възстановяване на операциите. И четирите завода на концерна там отново са отворени, заявиха от Volvo.

„Сигналите са много положителни, поглеждайки на трафика към нашите търговски салони“, каза Самуелсон. „Много ме близо до нормализиране на дейността“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още