IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Януари – горчив месец за продавачите на късо на Tesla

През месеца те са загубили рекордна сума – около 5,8 млрд. долара по данни на S3 Partners

14:02 | 04.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Инвеститорите, които заложиха срещу повишаването на цената на акциите на пионера на електромобилите Tesla, претърпяха рекордни загуби през януари. Т. Нар. продавачи на късо са загубили 5,8 милиарда долара, цитира Financial Times данни на финансовия анализатор S3 Partners.

Т. нар. shortsellers никога не са имали толкова висока загуба в рамките на един месец. Това беше и най-големият спад при всички къси позиции в листнати в S&P 500 компании спрямо миналия януари.

Apple е на второ място в списъка със загуби. При 1,3 милиарда долара загубите са само една четвърт от това, което инвеститорите загубиха с акцията на Tesla. Apple също така е десет пъти по-голям от Tesla.

Причината за големите загуби е силното увеличение на акцията на Tesla. Само през януари книжата поскъпнаха с над 55 процента. Последният скок на цената беше особено значителен: в края на по-миналата седмица Tesla обяви, че е на печалба и през четвъртото тримесечие.

Приходите от продажбите на компанията нараснаха до 7,4 милиарда долара, малко повече, отколкото очакваха анализаторите. Освен това главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обеща не само увеличаване на продажбите през следващите тримесечия, но и надеждни печалби. Tesla очаква положителни резултати и паричен поток всяко тримесечие, освен ако не бъдат пуснати нови продукти.

След обявяването на добрите бизнес данни, акцията поскъпна с повече от десет процента в следборсовата сесия – най-високото увеличение на цените от около седем години. В момента акцията се търгува на най-високото си ниво за всички времена от над 700 долара.

До известна степен продавачите на късо дори са могли да предизвикат сами скока на цените. Защото инвеститорите, които залагат на падащи цени, често работят с кратки продажби: те заемат акции от фондове и ги продават. Ако цената на акциите след това спадне по план, могат да закупят обратно акциите по-евтино и да ги върнат във фонда. Ето как спекулантите се възползват от разликата в курса.

Ако очакванията на продавачите на късо не се оправдаят, в един момент те ще трябва отново да купят акциите на автопроизводителя и да ги  върнат на посредника. Това изтласква цената още по-високо - което увеличава натиска върху останалите продавачи. В този случай експертите говорят за т. нар. Short-Squeeze.

Според Юрген Пайпър, ръководител на изследванията в банка Metzler, подобен процес - в допълнение към сравнително добрите данни за производство и продажби за 2019 г. - в момента причинява силния тласък нагоре на цените на акциите на Tesla.

Особено ярък пример за Short-Squeeze е скокът на цената на обикновените акции на VW през октомври 2008 г. По това време книжата поскъпнаха от около 200 евро до повече от 1000 евро в рамките на два дни.

Тогава продавачите на късо взеха назаем дванадесет процента от акциите на VW, когато Porsche обяви, че възнамерява да придобие VW. След това цената се повиши, така че спекулантите панически купуваха акции на VW, за да ограничат загубите си и да върнат акциите.

Все още не е ясно дали продавачите на късо ще се откажат до голяма степен от позициите си с оглед на лошото развитие. Много от тях могат да продължат да разчитат на акциите в дългосрочен план. В крайна сметка през 2020 г. - също в резултат на новите пределни стойности на въглеродния диоксид в Европейския съюз, много големи, утвърдени производители на автомобили ще излязат на пазара с електрически автомобили. Така конкуренцията за Tesla ще се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
в средата на година започват ограничени доставки на камионът semi ... мдааа ... а в перник , евентуално ще има вода по това време ... добре , че го пенсионираха мустакатият човек от мерцедес дето твърдеше , че това противоречи на законите на физиката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още