IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония не прости на американските съучастници в бягството на Карлос Гон

Майкъл и Питър Тейлър получиха ефективна присъда от съответно 2 години и 20 месеца затвор заради организирането на бягството на бившия шеф на Nissan от Япония

10:55 | 19.07.21 г.
<p>
	Карлос Гон. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Bloomberg L.P.

Американците, помогнали на бившия автомобилен гуру Карлос Гон да избяга от Япония, докато е пуснат под гаранция, получиха ефективни присъди от японския съд, съобщава Bloomberg.

Бившата зелена барета Майкъл Тейлър, на 60 години, е осъден на 2 години затвор от токийския съд след заключително заседание, продължило 20 минути. Неговият син, 28-годишният Питър Тейлър, получи 20-месечна присъда. 

Миналия месец и двамата признаха участието си в бягството на бившия председател на автомобилния концерн Nissan в края на 2019 г., който сега се намира на свобода в Ливан. Автомобилната индустрия беше разтърсена от ареста на Гон през ноември 2018 г. заради предполагаеми финансови измами.

Също така Гон е съден от японския концерн за обезщетение в размер на 10 млрд. йени (95 млн. долара) по отделен иск, заведен в съда в Йокохама.

Отделно, френски следователи разпитаха Гон в Бейрут по обвинения, че е пренасочил средства от Renault SA, а миналия месец той беше осъден да плати почти 5 млн. евро на звено на Nissan по дело, заведено в Нидерландия.

Двамата Тейлър бяха изпратени в Япония през март, за да им бъдат повдигнати обвинения, свързани с участието им в бягството на Гон от Япония, където той беше обвинен във финансови нарушения.

Според японския прокурор Риозо Китаджима бягството на Гон е било „систематично“ планирано в продължение на повече от половин година и макар Майкъл да е ръководил операцията, ролята на Питър Тейлър също е била „важна“.

На предишните заседания прокурорите препоръчаха 2-годишна присъда и за двамата.

Адвокатите на бащата и сина настояваха за условна присъда, но техният апел не беше уважен, въпреки че и двамата Тейлър лежат близо 10 месеца в американски затвор, преди да бъдат призовани в Япония.

Максималната присъда за подпомагане на бягството на осъден на островната страна е три години затвор.

Двамата американци се извиниха на прокурорите и японската съдебна система в изслушване в края на юни, като Майкъл Тейлър призна, че цялата операция е била „грешка“.

Парите, необходими за бягството на Гон, са били преведени чрез компанията на Питър Тейлър, като той се е срещал няколко пъти с бившия председател на Nissan преди деня на бягството, според твърденията на прокурорите. Питър посочва пред съда, че не е разполагал с информация за това как и кога Гон планира да избяга от Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още