IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония обеща да помогне за стабилизацията на автомобилния алианс Nissan-Renault-Mitsubishi

В момента трите концерна обсъждат съдбата на арестувания Карлос Гон като техен ръководител

09:38 | 21.11.18 г.
<p>
	Карлос Гон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Ройтерс

Япония е готова да работи за стабилизирането на автомобилния алианс Nissan-Renault-Mitsubishi, след като в понеделник стана ясно, че президентът на обединението Карлос Гон е бил задържан от токийската прокуратура по подозрения в укриване на данъци, злоупотреба с фирмени пари и финансови машинации, съобщава Ройтерс. 

Nissan обяви пред медиите, че се е превърнала в жертва на действията на Гон, един от най-големите световни автомобилни лидери, и планира да го премахне от ръководството.

В момента прокуратурата събира информация относно японския концерн като съществува възможност да бъде образувано дело и срещу Nissan, съобщават от японска медия Asahi, позовавайки се на анонимни източници.

За момента от компанията отказват да коментират случая.

„Алиансът е символ на френско-японския индустриален успех и ние ще продължим да го подкрепяме”, заяви говорител на японското правителство в сряда, призовавайки за стабилна връзка между трите концерна.

Японският бизнес всекидневник Nikkei съобщи във вторник, че Гон е получил заплащане от близо 4 млрд. йени (над 35 млн. долара) за период от пет години до март 2015 г., което не е била обявена във финансовите отчети на Nissan.

Акциите на Nissan поскъпват с 0,8% в сряда, след като стойността им се понижи с почти 6% ден по-рано. Книжата на Mitsubishi Motors поевтиняват с 0,6%, след като загубиха почти 7% от стойността си във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още