IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония подготвя почвата за коли, предлагащи четвърто ниво на автономно управление

Очаква се технологията да бъде достъпна в широк план към 2025 г.

21:08 | 23.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Националната полицейска агенция на Япония ще създаде система за издаване на разрешителни за употреба на автомобили, оборудвани със системи от четвърто ниво на автономност, за транспортни услуги в селските райони, научи Nikkei Asia Review.

Самоуправляващите се превозни средства с четвърто ниво на автономност работят напълно самостоятелно при определени условия. Законопроект за изменение на Закона за движението по пътищата ще бъде внесен в парламента следващата пролет и ако той бъде одобрен, това ще означава зелена светина за употреба на технологита в Япония. 

Властите обмислят прилагането на системата за издаване на разрешителни за автобуси, които се движат по определени маршрути в слабо населените райони. Съгласно плана префектурните комисиите за обществена безопасност ще разгледат плановете на операторите и ще им предоставят разрешителни за предлагане на автоматизирани транспортни услуги.

Правителството има за цел да приложи системи за шофиране от четвърто ниво на автономност в райони, насочени главно към възрастни пътници, до края на фискалната година, завършваща през март 2023 г., като разшири услугите до повече от 40 локации в цялата страна до около 2025 г.

Технологията за автономно управление на автомобила се използва в Япония, но само до трето ниво, което означава, че системата може да се справи с шофиране по магистрала, но изисква човек зад волана, ако възникнат трудности. За разлика от трето ниво, четвърто се основава на идеята, че системата може безопасно да шофира или спира колата при определени условия, включително да управлява превозното средство по определени маршрути без човешко взаимодействие при лошо време или когато се приближава превозно средство със специално предназначение.

Действащото законодателство в Япония позволява употребата на автономни превозни средства до трето ниво на самоуправление. Правителството има за цел да наложи широката употреба на четвърто ниво до 2025 г., което ще позволи достъп на лични автомобили и камиони по магистралите.

Съгласно новата система комисиите за обществена безопасност ще разгледат плановете на оператора на дадена транспортна услуга и ще предоставят разрешение. От операторите ще се изисква да предлагат възможности за дистанционно наблюдение и да разполагат с наблюдатели. Те също така ще трябва да създадат система, която може бързо да изпраща персонал до превозното средство в случай на инцидент или друга аварийна ситуация.

Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма ще провери работата и безопасността на превозните средства, за да гарантира, че те отговарят на законовите стандарти за безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още