IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония задържа гаранцията на Карлос Гон от 12,3 млн. евро

Междувременно страната се опитва да затвори вратички, за да предотврати в бъдеще бягството на обвиняемите, освободени под гаранция

10:28 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

След грандиозното бягство на бившия автомобилен мениджър Карлос Гон в Ливан японската държава запазва депозираната от него гаранция. Окръжният съд в Токио реши във вторник, че сумата в размер на 1,5 млрд. йени (12,4 млн. евро) ще бъде прехвърлена на държавата, предава DPA.

Бившият главен изпълнителен директор на френско-японския автомобилен съюз Renault-Nissan-Mitsubishi беше обвинен в Япония, но беше освободен под гаранция, след което успя да избяга в края на миналия месец – най-новият обрат в едногодишната сага, която започна с шоковия арест на Гон на летището „Ханеда“ в Токио, премина през няколкомесечен арест, преди да бъде освободен на под гаранция, след това отново арестуван и отново пуснат. Гон беше под домашен арест и беше изправен пред съда за множество предполагаеми престъпления, когато рязко обяви, че е преодолял онова, което се смяташе за строга охранителна мрежа. Малко вероятно е той да се върне в Япония, тъй като Ливан няма споразумение за екстрадиция с островната държава. 

Междувременно завръщайки се към нормалния живот след празниците, Япония затваря вратички, за да предотврати в бъдеще бягството на обвиняемите, освободени под гаранция. Министърът на транспорта Казуйоши Акаба обяви във вторник, че в бъдеще ще трябва да бъдат инспектирани всички големи парчета багаж на пътниците на частни самолети.

Според съобщенията на японските медии Гон е избягал в кутия за музикални инструменти с частен самолет от летището в Осака. Двама американци са му помогнали в плана. Музикалните кутии не са били прегледани от граничната полиция на летището в Кансаи, а митничарите също не са ги отворили.

Очаква се в сряда Гон да даде пресконференция в Бейрут, на която може да даде и подробности за плана си за бягството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още