IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски съд издаде заповед за арест на съпругата на Карлос Гон

Тя е обвинена в лъжесвидетелстване пред съда

16:44 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос и Карол Гон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Карлос и Карол Гон. Снимка: Архив Ройтерс

Японски съд издаде заповед за арест на Карол Гон, съпругата на бившия председател на Nissal Motor Карлос Гон, по подозрение в лъжесвидетелстване, пише Wall Street Journal.

В изявление днес прокурори от Токио посочиха, че Карол Гон е заподозряна в даване на лъжливи показания под клетва през април миналата година пред съда, който разглежда делото на съпруга ѝ. Той е заподозрян в извършването на финансови измами, включително прехвърляне на пари на бизнес партньори на Nissan от Близкия изток за свои облаги. Гон твърди, че е невинен.

Властите в Япония твърдят, че показанията на госпожа Гон, че не е знаела или не помни да се е срещала с потенциален свидетел, са фалшиви, тъй като тя се е срещнала и е разменяла съобщения с въпросния човек след ареста на Гон през ноември 2018 г. Не е обявено публично кой е този човек.

Говорителката на семейство Гон заяви, че госпожа Гон доброволно е отишла в Япония през април, за да отговори на въпроси по случая и е получила позволение да напусне след това без обвинения.

„Издаването на заповедта за арест днес е жалко“, коментира говорителката.

Шансът Япония да арестува госпожа Гон е малък засега, тъй като тя е отишла при съпруга си в Ливан, след като миналата седмица той избяга от Япония, а двете страни нямат споразумение за екстрадиция. Ако обаче Карол Гон замине за трета страна, заповедта за арест може да улесни Япония да поиска нейното задържане и екстрадиция.

По искане на адвокатите Окръжният съд в Токио забрани на семейство Гон да говорят един с друг, докато Карлос Гон беше под гаранция, освен в ограничени случаи в присъствието на неговия адвокат.

Wall Street Journal писа по-рано, че госпожа Гон е помогнала за организирането на бягството на съпруга си, но миналата седмица той опроверга това, заявявайки: „Аз сам организирах заминаването си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още