IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият министър на Бранденбург е оптимист за завода на Tesla

Йорг Щайнбах предполага, че последната онлайн консултация за възражения срещу завода на Tesla край Берлин няма да доведе до „големи проблеми“ за компанията

17:29 | 22.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическият министър на германската провинция Бранденбург Йорг Щайнбах остава оптимист, че първите електрически превозни средства на Tesla Inc. ще излязат от фабриката на американския концерн в Грюнхайде още през тази година. Той обаче не може да гарантира за това, съобщава Automobilwoche.

Щайнбах предполага, че последната онлайн консултация за възражения срещу завода на Tesla край Берлин не представлява и няма да доведе до „големи проблеми“ за плановете на милиардера Илон Мъск. 

Министърът не предоставя никакви подробности относно тази инициатива, като например вземането на окончателно решение за предоставяне на разрешително за въвеждане в експлоатация на съоръжението на Tesla.

Регулаторното одобрение, което чака концернът за своята първа европейска фабрика, предстои да бъде взето след около две години от обявяването на споразумението за строежа на завода.

Този понеделник приключва подновената дискусия относно възраженията на критиците на фабриката. След това консултациите трябва да бъде оценени. В центъра на критиките срещу завода на Tesla застават екологични групи, които изтъкват, че местните жители не са били предупредени, че предишните консултации ще бъдат осъществени през интернет. Поради тази причина Агенцията по околна среда реши да повтори дискусията.

В първата онлайн консултация еколози и местни жители предупредиха, че питейната вода в района може да намалее значително заради дейността в комплекса на Tesla. Те се страхуват от негативни последици и за горите и животните и поставиха под въпрос концепцията на компанията за справяне с евентуални инциденти.

От своя страна Мъск се стреми да стартира производството в Грюнхайде най-късно през декември. Съоръжението и прилежащият му завод за батерийни клетки ще разполагат с годишен производствен капацитет от съответно 500 хил. превозни средства и 50 ГВт батерии, с което изпреварва фабриките на местните германски конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още