IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск добави 25 млрд. долара към богатството си само за ден

Във вторник акциите на Tesla поскъпнаха с 20%, което е най-силният ръст от година

10:17 | 10.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск току-що достигна нов крайъгълен камък: Той спечели рекордните 25 млрд. долара за един ден.

Скокът в цената на акциите на Tesla Inc. във вторник от 20% - най-големият от повече от година - увеличи състоянието на основателя на компанията до 174 млрд. долара, почти стопявайки разликата с Джеф Безос, най-богатия човек в света, показват данни на Bloomberg Billionaires Index. Топ 10 на най-силно забогателите за този ден, всички от технологичната индустрия, добави общо 54 млрд. долара.

След три седмици на спад, който доведе до понижение на индекса Nasdaq 100 с 11% от пика, американските технологични акции отбелязаха силен подем във вторник, което повиши цените на почти всички компании от състава на бенчмарка. Поскъпването на Amazon.com Inc. на Безос му помогна да спечели 6 млрд. долара, като повиши нетното му състояние до 180 млрд. долара. Колин Хуан от китайската платформа за онлайн пазаруване Pinduoduo Inc. също добави почти толкова.

Акциите на Tesla приключиха сесията на ниво от 673,58 долара за брой след най-силния си ден от февруари 2020 г., но все пак остават с над 20% под пика си от януари. Трейдърите обмениха ценни книжа на Tesla за над 43 млрд. долара – повече от всеки друг компонент и почти три пъти над втората по оборот компания за деня - Apple, показват цитирани от Ройтерс данни на Refinitiv. 

Кати Ууд, чийто оценяван на 25 млрд. долара фонд ARK Innovation е най-големият активно управляван борсово търгуван фонд (ETF), заяви в уебкаст, че гледа на скорошните разпродажби на акции като на възможност да пазарува изгодно, писа Financial Times. Tesla е най-големият залог на ARK Innovation. Цената на ARK Innovation се повиши с 10% във вторник.

Книжата на Tesla остават с ръст от над 70% за последните шест месеца. 13 анализатори поддържат неутрален рейтинг, докато 12 препоръчват закупуване на книжата, а 10 съветват за продажба, става ясно от данните на Refinitiv.

Мъск и Безос се борят за първото място в индекса на богатството на Bloomberg, откакто основателят на Tesla пое лидерството през януари - месеца, в който състоянието му достигна 210 млрд. долара. Оттогава Безос си върна титлата на най-богатия човек в света, тъй като акциите на производителя на електрически автомобили потънаха с цели 36%. Сега двамата магнати са разделени от по-малко от 6 млрд. долара.

Във вторник Tesla се възползва от актуализация от страна на анализатора на New Street Research Пиер Ферагу, който препоръча закупуването на акциите и предсказа ново силно поскъпване на биткойна.

Ръстовете контрастират със забележителното пропадане на китайския „крал на бутилираната вода" Джун Шаншан, който през декември свали индийския Мукеш Амбани от позицията му на най-богатия човек в Азия и надмина Уорън Бъфет през януари, ставайки шестият по състояние човек в света. Джун сега е най-големият губещ за годината и отпадна от топ 15 в класацията на Bloomberg.

Пони Ма от Tencent Holdings Ltd. отново се превърна в най-богатия китаец със състояние от почти 64 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още