Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индийската Ola залага на достъпността при своя нов електрически скутер Ola S1

Двуколесното превозно средство ще се предлага при цена от 1348 долара

Индийската Ola залага на достъпността при своя нов електрически скутер Ola S1

Снимка: Bloomberg L.P.

Индийската компания Ola Electric Mobility Pvt. е поставила цена от 99 999 рупии (1348 долара) на своя електрически скутер в опит да осигури по-достъпно превозно средство на местния пазар, съобщава Bloomberg.

Компанията-еднорог, подкрепена от японския конгломерат SoftBank Group Corp. и Tiger Global Management, обяви цената на своя Ola S1 по време на официалното представяне на превозното средство на Дена на независимостта на Индия.

Базовата версия на скутера ще предлага пробег от 121 километра при напълно заредена батерия. 

Още по темата

Финалната цена ще варира в зависимост от субсидиите, предлагано от всяко правителство.

Доставките ще започнат през октомври в над 1000 града, а износът за страни от Азия, Латинска Америка и Европа ще започне през следващите месеци.

„До 2025 г. всички двуколесни превозни средства, продавани в Индия, трябва да бъдат електрически, това е моята мисия“, посочва Бхавиш Агарвал, председател и главен изпълнителен директор на групата Ola Group, която включва и услуга за споделено пътуване.

Планът на компанията е да започне първоначален производствен цикъл от един милион скутери през следващите месеци, като темпът ще бъде увеличен с нарастването на търсенето, добавя Агарвал.

Неговата цел е 50% от всички електрически скутери, произвеждани по света, да бъдат сглобявани именно в Индия. "Амбицията е Индия да стане световен лидер в областта на електромобилите“, добавя Агарвал.

Но този амбиции зависят от цените. Достъпността би могла да помогне за постигането им поне на родния пазар, където конкурентните бензинови скутери струват около 1000 долара. Ниските експлоатационни разходи на километър и евтината поддръжка биха могли да помогнат на Ola да победи традиционните производители на двуколесни превозни средства.

Индия е най-големият пазар в света на двуколесни превозни средства – многобройните скутери и мотоциклети задръстват пътища и увеличават замърсяването в гъстонаселените градове. Продажбите на електрически превозни средства непрекъснато се покачват, тъй като правителството настоява за налагаенто им чрез субсидии. Индийският пазар на електрически превозни средства може да достигне стойност от почти 206 млрд. долара до края на десетилетието с над 100 милиона продадени електромобили - около 200 пъти над сегашния брой, според мозъчния тръст CEEW Center for Energy Finance.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пазарната оценка показва, че Tesla не планира да предаде електромобилния трон