IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски стартъп откри завод за електрически скутери, в който работят само жени

Делът на заетите жени в Индия остава изключително нисък - едва 21%, по-малко дори от този в Афганистан

11:26 | 23.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samyukta Lakshmi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samyukta Lakshmi/Bloomberg

Компанията за споделено пътуване Ola откри завод за електрически скутери, в който работят само жени, с цел да насърчи налагането им на пазара на труда в Индия, съобщава Nikkei Asia Review.

Изграденият за 24 млрд. рупии (325 млн. долара) „Завод на бъдещето“ (Futurefactory) в южния индийски щат Тамил Наду ще произвежда годишно по 2 млн. електрически скутера.

Новата фабрика на Ola ще оперира „изцяло с жени, над 10 000 души при пълен капацитет. Ще бъде най-голямата подобна фабрика в целия свят!“, написа в Twitter главният изпълнителен директор Бхавиш Агарвал.

Базираният в Бангалор стартъп диверсифицира дейността си отвъд пазара за споделено пътуване към производство на скутери и продажби. Ola придоби производител на електрически скутери през 2020 г., като стартира продажби по-рано този месец. 

Според Агарвал Ola ще „осигури икономически възможности за жените по целия свят. Ние инвестирахме значително, за да ги обучим и да повишим уменията им по отношение на основните производствени дейности и те ще отговарят изцяло за производството на всяко превозно средство, изградено произведено в Завода на бъдещето на Ola“.

Някои индийски концерни вече представиха подобни проекти за налагане на жените в работната среда, включително компанията за производство на стоки за бита Hindustan Unilever. Но планът за наемане на повече от 10 000 жени в една фабрика е „революционно усилие“, изтъква служител в индустрията за скутери.

В Индия делът на жените в пазара на труда остава изключително нисък. Докато средният дял на жените в глобален план достига 47% през 2019 г., а в Южна Азия – 24%, този в Индия е 21%, по-малко дори от средното ниво в Афганистан – 22%.

Социалната структура на Индия дава приоритет на мъжете, коментира професор Амит Капур от Института за конкурентоспособност. По-специално, в селските стопанства жените са ангажирани с домакински задължения от ранна възраст и нямат възможност за образование, така че е малко вероятно те да станат част от пазара на труда, изтъква Капур.

Съществува и сериозно неравенство по отношение на състоянието между представителите на градските и селските райони, като брутният вътрешен продукт на глава от населението в Бихар, един от най-бедните индийски щати, е около една десета от този в Делхи.

Усилията на Ola са похвални, но Индия трябва да разшири и ускори налагането на жените на пазара на труда в средносрочен и дългосрочен план, изтъква Капур.

Вероятно Индия ще иска да погледне как функционира обществото в съседен Непал, където 82% от жените участват в пазара на труда, отбелязва Рам Гири от Института за глобални стратегически изследвания Mitsui & Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още