IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия и звено на LG ще инвестират близо 10 млрд. долара в проект за батерии

Споразумението превръща Индонезия в първата страна в света, развиваща индустрията от добива на суровини до производството на батерии за електрически коли

09:57 | 30.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomber</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomber

Индонезия и звеното на южнокорейската компания LG Group LG Energy Solution са подписали меморандум за разбирателство относно инвестиция в проект за изграждане на батерии за електрически превозни средства на стойност 9,8 млрд. долара, заяви ръководителят на индонезийския Инвестиционен координационен съвет Бахлил Лахадалия, цитиран от Bloomberg. 

Сделката е подписана на 18 декември и включва инвестиции по цялата верига на доставка на електромобили, посочи по време на пресконференция Лахадалия.

Официален представител на LG Energy Solution потвърди, че компанията е подписала меморандума, но не може да предостави подробности около стойността на сделката.

Лахадалия заяви, че споразумението превръща Индонезия в първата страна в света, която ще развива индустрията на батериите от добива на суровини до производството на самите батерии.

 „Подписахме меморандум за разбирателство за изграждане на интегрирана фабрика за батерии за електромобили от добива до производството (на крайния продукт)“, подчерта Лахадалия.

Той изтъкна, че в страната ще бъдат изградени мини, предприятия за производство на прекурсори и катоди, както и автомобили за съоръженията за рециклиране. По думите на Лахадалия проектът ще бъде разположен в Северно Малуку и Централна Ява.

Според меморандума най-малко 70% от никеловата руда, използвана за производството на батерии, трябва да бъдат преработени в Индонезия, посочи Лахадалия.

По-рано този месец Индонезия заяви, че американският производител на автомобили Tesla ще изпрати свои представители в страната през януари, за да обсъдят потенциални инвестиции във вериги на доставка на своите електрически превозни средства.

Президентът на страната Джоко Уидодо на няколко пъти изтъква големите запаси от никел в Индонезия, като през ноември той заяви, че „това е много важно, защото имаме страхотен план да превърнем Индонезия в най-големия производител на литиеви батерии и имаме най-големите резерви на никел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още