IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия постла червения килим за Hyundai и LG Energy

Южнокорейските компании започват изграждането на завод за батерии за електромобили на стойност 1,1 млрд. долара

18:19 | 15.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейската автомобилна компания Hyundai Motor Group и технологичният разработчик LG Energy Solution започват строителството на завод за батерии за електромобили на стойност 1,1 млрд. долара в Индонезия, което президентът на страната Джоко Видодо приветства като доказателство за ангажиментите на Индонезия за преход към икономика с фокус върху технологиите, съобщава Nikkei Asia Review.

Изпълнителният директор на LG Energy Ким Чен Хьон заяви, че фабриката ще произвежда литиево-йонни батерии от следващо поколение, използвайки новата технология NCMA, като производството се очаква да започне през 2024 г., а продукцията ще се използва изключително от Hyundai и свързаната с концерна Kia. 

NCMA се отнася до батерийни клетки, които се базират на никел, кобалт, манган и алуминий, съдържащи 90% никел. Според LG те предлагат конкурентно предимство при производителността и цената, като използват по-малко кобалт и добавят алуминий.

 „Използвайки Индонезия, ние ще развиваме активно тази фабрика като основна база към глобалния пазар на електрически превозни средства извън Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН)“, посочва Ким. „Чрез съвместното предприятие с Hyundai планираме голям пакет от инвестиции от мини до клетки и ще се превърнем в надежден партньор за Индонезия в развитието на икономиката и технологиите“, добавя той.

Фабриката ще бъде разположена на площ от 330 хил. квадратни метра земя, на около два часа път с кола от Джакарта. Очаква се тя да произвежда литиево-йонни клетки в размер на 10 ГВтч годишно при пълна експлоатация, което ще задоволи търсенето на 150 000 електрически превозни средства.

Междувременно Hyundai строи наблизо автомобилна фабрика, чието производство ще започне през следващата година.

Министърът на инвестициите на Индонезия и ръководител на Координационния съвет за инвестиции Бахлил Лахадалия заяви, че заводът за батерии е част от план на стойност 9,8 милиарда долара, подписан с LG Energy през декември миналата година, за развитие на интегрирана индустрия за батерии в най-голямата икономика на Югоизточна Азия чрез партньорства с няколко държавни предприятия.

Планът включва текущото строителство на съоръжение за производство на никел в провинция Северна Малуку, Източна Индонезия, както и проект за изграждане на фабрика за катоди и завод за рециклиране на батерии в провинция Централна Ява.

Индонезия притежава най-големия в света доказан резерв от никел, който иска да използва, за да стане част от световната верига на доставка на електрически превозни средства.

Правителството постла червения килим за Hyundai и LG за завода за батерии, като помага на южнокорейските компании да заобиколят прословутите местни бюрократични препятствия, които отблъскват много инвеститори.

„Те трябва само да внесат капитала и технологиите и да направят пазара, докато правителството на Индонезия ще се погрижи за разрешителните и стимулите, в съответствие с инструкциите на президента", посочва Лахадалия.

Видодо, който присъства на церемонията по старта на строителната дейност, заяви, че изграждането на завода за батерии доказва "сериозния ангажимент" на правителството за развитие на индонезийската миннодобивна индустрия надолу по веригата и "бързото бягството от капана на суровините".

„Златният век на суровините приключи“, изтъква Видодо.

Той добави, че се надява, че развитието на местната индустрия за батериите ще привлече инвестиции в подкрепа на местното производство на електрически превозни средства, включително на мотоциклети и автобуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още