Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инвеститорите съдят Volkswagen за 9,2 млрд. евро заради Дизелгейт

Съдебният процес включва 1670 искa, подадени основно от акционерите на VW, които обвиниха германския концерн за скандала

Инвеститорите съдят Volkswagen за 9,2 млрд. евро заради Дизелгейт

Снимка: Ройтерс

Срещу германския автомобилен производител Volkswagen (VW) следващата седмица ще бъде стартирано дело за 9,2 млрд. евро, в което инвеститорите на компанията ще търсят компенсация заради случая с манипулирането на автомобилните тестове за количеството изхвърлени вредни газове, предава Ройтерс.

Съдебният процес включва 1670 иска, подадени основно от акционерите на VW. Те обвиняват германския концерн, че не ги е уведомил за мащаба за скандала, станал известен като Дизелгейт, който струва на компанията 27,4 млрд. евро от наказания и глоби. 

Още по темата

Ако концернът беше предупредил своите инвеститори за сериозността на скандала преди Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) да издаде „уведомление за нарушение“ на 18 септември 2015 г., вероятно институционалните акционери са щели да намерят начин да избегнат загубите от своите дялови участия, твърдят ищците.

Акциите на VW изгубиха до 37% от стойността си в дните след изтичането на информацията, че компанията е манипулирала данните за изхвърлените вредни газове от дизеловите си автомобили.

Съдията по делото Кристиян Яеде от районния съд в Брауншвайг ще направи встъпителни забележки по делото в понеделник.

От VW настояват, че издаването на уведомление за нарушаване от EPA не съответства на начина, по който американските органи са процедирали в подобни случаи, засягащи други автомобилни производители.

Поради тази причина ръководството на германската компания не вижда причина да информира навременно своите акционери за случая.

VW задели сериозна сума в края на 2015 г., за да покрие разходите по сервизни акции и заради предишни глоби на американските власти за подобни нарушения, които не са надхвърляли 200 млн. долара. Това е позволило на компанията да запази информацията, без да я споделя с акционерите.

„Нито управителният съвет, нито отделните членове на борда са били замесени в нарушаване правилата за уведомяване в САЩ“, споменава доклад на компанията, адресиран до съда.

Ищците твърдят, че мениджърите, които са били пряко подчинени на тогавашния състав на борда на директорите, включително и директори на отдели, са знаели за измамата, добавяйки, че компанията е виждала сериозността на нарушението и въпреки това не е информирала акционерите.

Volkswagen призна през септември 2015 г., че е манипулирала данните при американските тестове за измерване на вредните газове. Скандалът доведе до редица съдебни дела за милиарди долари, а политиците в САЩ и Европа обърнаха сериозно внимание на въпроса за токсичните емисии, отделяни от дизеловите двигатели.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
georgi_shum до: khao
преди 5 месеца
НИдей така, че императрицата може да има 3 акции там :) и ако трябва да върне €46. 89 от дивиденти примерно, ще се озъби :) и по лошо ще опищи върталъка :)
0
 
5
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
:) и с право, а дали ще върнат дивидентите спечелени нечесно заради този скандал ? :):)

Още от Новини
Китай ще помага на шведски производител на суперавтомобили да се бори с Ferrari