IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Tesla не са впечатлени от Model Y

По-скъпите клиентски депозити за Model Y ще засилят мечите притеснения за паричните средства на Tesla, коментира анализатор

15:32 | 18.03.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на американския производител на електрически автомобили Tesla Inc. поевтиняха в петък с цели 5 на сто - най-големият спад в цената на акциите след представяне на нов продукт от страна на главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, изчислява Bloomberg.

Представянето на електрическия кросоувър Model Y беше по-приглушено, отколкото някои от предишните му изяви, а стратегията на Tesla за депозити от страна на желаещите клиенти отново предизвика загриженост за паричната позиция на компанията.

Tesla веднага започна да изисква по 2500 долара от всеки желаещ да поръча Model Y, който няма да бъде наличен поне година и половина. Когато Мъск последно разкри дебют на автомобил на компанията за масовия пазар - седанът Model 3 - Tesla приемаше резервации от по 1000 долара от желаещите потребители.

„По-високите клиентски депозити за Model Y вероятно ще засилят мечите притеснения за паричните средства на Tesla", заяви пред Bloomberg Тони Саконаги, анализатор в Sanford C. Bernstein Co. „Очакваме първоначалните поръчки да бъдат значително по-слаби от тези за Model 3".

Акциите на Tesla приключиха сесията в петък със спад в цената от 5%, а от началото на годината понижението е от около 16%.

В дизайнерското студио на Tesla Мъск показа син прототип на кросоувъра Model Y, който е с около 10% по-голям от най-продавания му Model 3. Първоначално ще бъдат налични три версии на новото превозно средство от по-висок клас, а стандартната версия се планира да стигне до пазара през пролетта на 2021 г., като тя ще бъде на цена от 39 000 долара и оборудвана с батерия за изминаване на 230 мили с едно зареждане.

Показвайки Model Y сега и все пак карайки повечето клиенти да чакат до втората половина на следващата година, Tesla рискува да подкопае инерцията от Model 3, който катапултира автомобилния производител в класациите за продажби и помогна на Мъск да отчете тримесечна печалба. Инвеститорите разчитат на Model Y, за да помогне той на компанията да посрещне по-добре изискванията на потребителите, които все повече се отказват от седаните за сметка на по-просторните кросоувъри и джипове.

„Преди пазарния старт на Model Y редица производители на оригинално оборудване ще пуснат преки конкуренти, включително Audi e-tron, BMW iNEXT и Mercedes-Benz EQC," пише в свой доклад Джон Мърфи, анализатор в Bank of America Merrill Lynch. „В този смисъл Tesla изглежда закъсняла, което поставя на риск теоретичната възможност за печалба / паричен поток за Model Y".

А ето как се представяше цената на акциите на компанията при представянето на нов продукт или друго важно събитие:

Представянето на Model Y (март 2019 г.) -5.0%
Събитие за спортния Roadster и електрическия камион Semi (ноември 2017 г.) +0.8%
Първото предаване на Model 3 (юли 2017 г.) -3,5%
Дебют на слънчевия покрив (октомври 2016 г.) -1.1%
Представянето на Tesla Model 3 (март 2016) г.) + 3,4%
Дебют на акумулаторните батерии (април 2015 г.) Малка промяна
Смяна на батерията на Model S (юни 2013 г.) -1,1%
Представяне на Model X (февруари 2012 г.) -4,5%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Не са впечатлени сега По късно могат и да се впечатлят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
khao
преди 5 години
лесно се ***, трудно се мисли ... щеше да си прав ако покажеш поне един чакал теслата си 25 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
IQ96
преди 5 години
Едно време в Мототехника така събираха пари- за бъдещи покупки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още