IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Aston Martin оцени производителя на 4,3 млрд. паунда

С това британската компания се изравнява със своя италиански конкурент от Ferrari

11:59 | 03.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Aston Martin сложи цена на първичното си публично предлагане (IPO) от 19 паунда (24,72 долара) за акция, което поставя британския автомобилен производител наравно с италианския му конкурент Ferrari. От данните също така става ясно, че пазарната оценка на компанията възлиза на 4,3 млрд. паунда.

Цената бе обявена по-рано в сряда. Акциите започнаха да се търгуват в 8 ч. местно време (11 ч. българско време) на лондонската фондова борса, като след еуфорията в началните минути поевтиняха с над 6 на сто в началния час на борсовата сесия, съобщава Bloomberg.

И макар пазарната оценка на Aston Martin да е с около 15% по-малка от първоначалната максимална зададена цел на производителя, тя е 20,7 пъти печалбата на компанията за първото полугодие. Книжата на Ferrari се търгуват при около 21 пъти очакваната коригирана печалба за 2018 г. по данни на Bloomberg – стойност, която съответства повече на компаниите в луксозния сегмент, а не на другите производители на автомобили.

Британската марка, която е по-малко доходоносна и с по-лош баланс от италианския си конкурент, се опитва да увеличи присъствието си в света на спортните автомобили с модели като Vanquish, Vantage и DB.

„Радваме се на положителната реакция, която получихме от инвеститорите“, заяви главният изпълнителен директор на Aston Martin Анди Палмър в изявление, описвайки първичното публично предлагане като крайъгълен камък за компанията, обещавайки да бъдат осъществени плановете за растеж.

Aston Martin, чиято марка се прочу покрай образа на британския таен агент Джеймс Бонд, сви по-рано тази седмица целевия диапазон за IPO-то си до 18,50-20 паунда за акция. Това представлява намаление на горната граница с 11%.

производителят, чието официално име е Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc., продава 27,5% от акциите си.

Листването на компанията е първото първично публично предлагане на британски автомобилен производител от над три десетилетия насам, след като Jaguar Land Rover стана независима компания по време на управлението на Маргарет Тачър през 1984 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още