Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ирландия ще забрани продажбата на бензинови и дизелови коли от 2030 г.

Мярката е част от предложенията за защита на околната среда, включени в новия т. нар. Екшън план за климата

Ирландия ще забрани продажбата на бензинови и дизелови коли от 2030 г.

Според прогнозите до 2030 г., когато забраната за бензинови и дизелови автомобили ще влезе в сила, в Ирландия вече ще има 950 хил. електрически превозни средства. Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Ирландия планира да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г., съобщава ВВС.

Идеята е част от по-широка стратегия за защита на околната среда, която цели всички нови превозни средства по пътищата на страната да са електрически, отбелязва медията.

Т.нар. Екшън план за климата на Ирландия се състои от общо 180 мерки. Правителството го публикува днес за обществено обсъждане.

При представянето на документа министърът на околната среда на Ирландия Ричард Брътън коментира, че страната му „в момента на 85% зависи от изкопаемите горива“. По думите му във време, в което въглеродният отпечатък на държавата трябва да намалява, вредните емисии всъщност се увеличават рязко и тази тенденция трябва да бъде обърната.

Брътън допълни, че планът е своеобразна пътна карта за постигането на съществуващите цели за намаляване на вредните емисии до 2030 г. Според него документът ще помогне на Ирландия да стане въглеродно неутрална към 2050 г.

Според прогнозите до 2030 г., когато забраната за бензинови и дизелови автомобили ще влезе в сила, в Ирландия вече ще има 950 хил. електрически превозни средства. Правителството ще инвестира в широка национална мрежа от зарядни устройства. До 2025 г. се предвижда всяка нова нежилищна сграда с повече от 10 паркоместа да разполага с поне една зарядна станция.

Екшън планът за климата на Ирландия предвижда и цялостно обновяване на до 500 хил. жилища с цел подобряване на енергийната им ефективност, по-високи такси за продуктите, произведени от трудно рециклируеми материали, както и пълна забрана на нерециклируемата пластмаса.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
5
 
2
michaelis12 до: ivailojelyazkov
преди 4 седмици
само дат кажа, че 2020г. е след 6 месеца не след 40 години .... щом е толко реалистика мини независим и се отдели от Енергото може си прайш ток в мазето ако ти артиса го продай на пазара ....
7
 
2
 
1
преди 4 седмици
Има анализ на UBS, че след 2020 г. Нищо не може да бие съчетанието на фотоволтаик, електроавтомобил и сторидж. Към момента тази прогноза изглежда много реалистична.

Още от Новини
Renault и Jianling правят съвместно дружество за електромобили в Китай