IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия ще забрани продажбата на бензинови и дизелови коли от 2030 г.

Мярката е част от предложенията за защита на околната среда, включени в новия т. нар. Екшън план за климата

22:34 | 18.06.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според прогнозите до 2030 г., когато забраната за бензинови и дизелови автомобили ще влезе в сила, в Ирландия вече ще има 950 хил. електрически превозни средства. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Според прогнозите до 2030 г., когато забраната за бензинови и дизелови автомобили ще влезе в сила, в Ирландия вече ще има 950 хил. електрически превозни средства. Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Ирландия планира да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г., съобщава ВВС.

Идеята е част от по-широка стратегия за защита на околната среда, която цели всички нови превозни средства по пътищата на страната да са електрически, отбелязва медията.

Т.нар. Екшън план за климата на Ирландия се състои от общо 180 мерки. Правителството го публикува днес за обществено обсъждане.

При представянето на документа министърът на околната среда на Ирландия Ричард Брътън коментира, че страната му „в момента на 85% зависи от изкопаемите горива“. По думите му във време, в което въглеродният отпечатък на държавата трябва да намалява, вредните емисии всъщност се увеличават рязко и тази тенденция трябва да бъде обърната.

Брътън допълни, че планът е своеобразна пътна карта за постигането на съществуващите цели за намаляване на вредните емисии до 2030 г. Според него документът ще помогне на Ирландия да стане въглеродно неутрална към 2050 г.

Според прогнозите до 2030 г., когато забраната за бензинови и дизелови автомобили ще влезе в сила, в Ирландия вече ще има 950 хил. електрически превозни средства. Правителството ще инвестира в широка национална мрежа от зарядни устройства. До 2025 г. се предвижда всяка нова нежилищна сграда с повече от 10 паркоместа да разполага с поне една зарядна станция.

Екшън планът за климата на Ирландия предвижда и цялостно обновяване на до 500 хил. жилища с цел подобряване на енергийната им ефективност, по-високи такси за продуктите, произведени от трудно рециклируеми материали, както и пълна забрана на нерециклируемата пластмаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
само дат кажа, че 2020г. е след 6 месеца не след 40 години .... щом е толко реалистика мини независим и се отдели от Енергото може си прайш ток в мазето ако ти артиса го продай на пазара ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
ivailojelyazkov
преди 4 години
Има анализ на UBS, че след 2020 г. Нищо не може да бие съчетанието на фотоволтаик, електроавтомобил и сторидж. Към момента тази прогноза изглежда много реалистична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още