IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания дава четири години на шофьорите на Uber и Cabify да изкарат лицензи

Правителството цели да създаде пространство, което да позволява на таксиметровите шофьори и водачите от платформите да съществуват съвместно

19:29 | 28.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испания ще даде четири години на шофьорите на платформите за споделено пътуване Uber и Cabify да получат лицензи от своите общини и градове, противопоставяйки се на протестите срещу този тип услуги, съобщава Ройтерс.

Съществуват почти 11 хил. превозни средства с лицензи за споделяне и повече от 65 хил. автомобила с лиценз за такси, показва информация на Министерството на публичните работи. В Испания има повече от 15 хил. таксиметрови шофьори и 15 хил. представители на платформите Uber и Cabify. 

В четвъртък шофьорите на тези платформи излязоха на протест срещи предложеното прехвърляне на правомощия за лицензиране на испанските общини. Според водачите на превозните средства това е начин да се ограничи броя на лицензите.

„Ако те искат да продължат да работят в градовете ще трябва да кандидатстват за съответния лиценз“, каза министърът на обществените работи Хосе Луис Абалос по време на пресконференция след заседание на кабинета.

През изминалата година испанското правителство постигна съгласие за новите регулации в опит да гарантира ограничение на лицензите за Uber и други подобни услуги, като съкрати броя на разрешителните.

„Някои ще кажат, че четири години са твърде много, други – че са крайно недостатъчни“, заяви Абалос в петък, като добави: „Опитваме се да създадем пространство, което да позволява на двата сектора (шофьори на платформи и таксиметрови шофьори) да съществуват съвместно в рамките на едно и също законодателство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още