IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Italvolt ще работи с ABB за изграждането на фабрика за батерии в Италия

Швейцарската компания ще осигури решения, свързани с дизайна и енергийното управление, производствената оптимизация, роботиката и управлението на данните

12:06 | 13.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Италианският стартъп за батерии за електромобили Italvolt избра швейцарската инженерна компания ABB във връзка със своя план за изграждане на фабрика в Северна Италия, съобщава Automotive News Europe.

Като част от споразумението ABB ще осигури решения, свързани с дизайна и енергийното управление, производствената оптимизация, роботиката, автоматизацията и управлението на данните, посочват от Italvolt. 

 Стартъпът, основан и ръководен от шведския бизнесмен Ларс Карлстрьом, планира да инвестира 4 млрд. евро за изграждането на производствено съоръжение за батерии за електрически превозни средства край Торино, за да отговори на нарастващото търсене на литиево-йонни батерии от страна на европейската автомобилна индустрия.

Когато бъде завършена, фабриката ще разполага с производствен капацитет от 45 гигаватчаса, което ще покрие търсенето на батерии за 500 хил. превозни средства годишно. Първият етап от изграждането на проекта трябва да бъде приключен през 2024 г.

Italvolt заяви, че се очаква в съоръжението да работят 4 хил. души. Компанията ще използва като доставчик за своето бъдещо съоръжение звеното за роботика Comau на автомобилния концерн Stellantis.

Britishvolt, посестримо дружество на Italvolt, заяви, че планира да изгради завод за батерии за 2,6 млрд. паунда (3,6 млрд. долара) в Англия. Британският стартъп подписа споразумение със Siemens през януари, свързано с разработването на технология за литиево-йонни батерии в своята бъдеща фабрика. Сделката ще помогне на Britishvolt да планира предварително производствените процеси още преди старта на изграждането на предприятието и да оптимизира дизайна и ефективността, според The Energyst.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още