IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея ще подкрепи автомобилната индустрия в борбата ѝ срещу COVID-19

Правителството на страната ще ускори обмитяването на товарите, тяхното доставяне и ще осигури ликвидност за автомобилните концерни

16:39 | 23.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Южна Корея ще предостави логистична и финансова подкрепа за подпомагане на автомобилната индустрия в страната по време на създалата се здравна и икономическа криза заради разпространението на коронавируса, която ясно личи и при прекъсвания на веригите на доставка в Азия, Европа и САЩ, съобщава Ройтерс. 

Правителството в Сеул заяви, че ще ускори процеса по освобождаване на товари, подлежащи на митнически контрол, ще организира превоз на товари и ще осигури ликвидна подкрепа за индустрията, която обхваща около 12% от работната сила на Южна Корея, сочат официалните данни. 

Пандемията от коронавирус доведе до спиране на дейността на автомобилните заводи и работата на дилърите в САЩ и Европа, като това се очаква да засегне и южнокорейските автомобилни производители като Hyundai Motor Co и Kia Motors Corp.

„Време е да се подготвим за шока от глобалното свиване на търсенето и европейските проблеми при доставките“, каза министърът на индустрията Сун Йон-мо на среща с ръководители на доставчици на части и индустриални асоциации.

От индустриалното министерство не предоставиха подробности каква точно ще е подкрепа за ликвидността, която ще предостави правителството или колко точно ще е тя. Помощта е част от пакета в размер на 50 трлн. вона (39 млрд. долара) за спешно финансиране, обявен през изминалата седмица като мярка за стимулиране на икономиката на страната.

До момента Южна Корея е отчела общо 8961 случая на заразени с коронавирус, като 110 от тях са с фатален край.

Hyundai Motor затвори своя монтажен завод в американския щат Алабама, след като местен служител беше тестван с положителна проба за COVID-19. Освен това концернът спря производството в своите заводи в Чехия и Индия, за да се предпази от заразата.

Европа и САЩ представляват около 70% от износа на корейските автомобилни производители и 54% от износа на части от Южна Корея, показват правителствените данни.

Представител на министерството на търговията заяви, че южнокорейският износ ще се влоши през април и май, след като се повиши с 10% на годишна база през първите 20 дни на март. Износът на автомобили нарасна с 13,7% през периода, сочат данни от днес.

„Засега спадът на износа на автомобили и авточасти е неизбежен, тъй като автомобилните фабрики и дилърите прекратяват дейност“, споделя още индустриалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още