IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на Model Y в германския завод на Tesla ще започне преди края на 2021 г.

Актуализираната версия на Model Y, която ще се изгражда в Германия и Тексас, включва нова алуминиева отливка в задната част на автомобила

22:09 | 28.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Tesla Inc. очаква да започне производството на своя електрически кросоувър Model Y в Германия преди края на тази година въпреки забавянето на строителството на неговата фабрика край Берлин, заяви главеният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск по време на среща с инвеститори.

Първата европейска фабрика на Tesla се сблъска със серия бюрократични бариери, които принудиха най-големият производител на електромобили в света да отложи старта на производството, предвиден първоначално за юли. 

Мъск заяви, че Tesla очаква да произвежда Model Y както в Германия, така и в Тексас, в ограничено количество по-късно тази година. Освен завода в Груенхайде, близо до Берлин, компанията изгражда и гигафабрика в Остин, Тексас.

Продажбите на Tesla в Европа нарастват с 42% до 41 230 броя през първите пет месеца на годината, показват изчисления на JATO Dynamics. Model 3 е най-популярният автомобил на компанията в региона, като е отговорен за 40 858 от общите продажби на концерна.

Tesla успява да продаде и 277 броя от Model X и 155 от по-високия клас Model S.

Според Мъск Model Y има потенциал да изпревари по продажби всички други превозни средства, които компанията произвежда.

В началото на месеца стана ясно, че министерството на околната среда на германската провинция Бранденбург е готово да глоби Tesla заради незаконна строителна дейност на мястото на нова фабрика за автомобили, която в момента се изгражда край Берлин. Институцията е установила, че най-големият производител на електромобили в света е изградил резервоари на терена, за който все още няма разрешително за строеж.

В края на май местната полиция започна разследване относно пожара, пламнал близо до строителната площадка на фабриката на Tesla, разглеждайки възможността за политически мотив, след като крайнолеви активисти поеха отговорност за инцидента.

Tesla, която заяви по-рано, че ще може да произвежда до 500 000 автомобила Model Y годишно, отложи откриването на своята германска фабрика за края на 2021 г., след като реши да изгради нов завод в комплекса за производство на батерии.

Актуализираната версия на Model Y, която ще се изгражда в Германия и Тексас, включва нова алуминиева отливка за задната част на автомобила.

По време на срещата с инвеститорите Мъск споделя, че Tesla планира да създаде батерия за Model Y като част от носещата конструкция на електромобила и ще съвместява 4680 клетки.

"От гледна точка на физиката това е най-добрата архитектура, а от икономическа гледна точка това е най-евтиният начин да се направи", изтъква Мъск.

В средата на месеца стана ясно, че Tesla започва да доставя произведени в Китай електромобили Model Y за Европа. Първите превозни средства ще бъдат насочени към клиенти в Германия още през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
sando1
преди 2 години
Изграждане? Интернет роди ужасно поколение писачи....Производство би звучало много по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още