IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar е поредният потърпевш от дефицита на чипове със загуба от 413 млн. долара

Свиващите се запаси и производствените загуби помрачават второто тримесечие на притежаваната от Tata Motors британска автомобилна група

09:53 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Британският автомобилен концерн Jaguar Land Rover (JLR) записа загуба от 302 милиона паунда (413 милиона долара) за тримесечието от юли до септември, тъй като ограничените доставки на полупроводници продължават да пречат на компанията да изпълни поръчките на своите клиенти, съобщава Automotive News Europe.

За сравнение, през същия период на 2020 г. JLR отчете печалба в размер на 65 млн. паунда.

Главният финансов директор на концерна Ейдриън Мардъл заяви пред инвеститорите в понеделник (1 ноември), че JLR не е успял да покрие търсенето на 160 000 автомобила.

„Това вероятно е най-големият брой (неизпълнени поръчки) в историята на компанията“, подчертава Мардъл.

JLR отчита общо 128 000 поръчки, като в същото време запасите на дилърите, които работят с компанията, достигат едва 20 000 броя, докато инвентарът на концерна възлиза на 27 000 превозни средства.

„Това е най-ниското ниво на запаси за дилърите, отчитано някога“, добавя Мардъл. 

Загубата на JLR контрастира с представянето на други премиум марки като Mercedes-Benz и Audi, които успяха да се възползват от ограниченията при предлагането, като повишиха цените на своите продукти, намалиха маркетинговите разходи и се фокусираха върху модели с по-висок марж.

Мардъл смята, че печалбата на JLR през същото тримесечие на миналата година е изключение поради бързото възстановяване на икономиката на Китай след пандемията от коронавирус.

„Второто тримесечие на миналата година беше наистина богат микс“, изтъква той, визирайки периода от началото на юли до края на септември, който за компанията майка на JLR, индийската Tata Motors, се пада второ тримесечие за фискалната година.

Мардъл заяви пред инвеститорите, че брутните приходи на превозно средство за JLR достигат 61 000 паунда през въпросното тримесечие, като те са по-ниски от тези за същия период на 2020 г.

През тримесечието от март до юни концернът е загубил общо 110 млн. паунда.

JLR заяви, че поради кризата с доставките се фокусира върху изграждането на превозни средства с по-висок марж като Range Rover и Range Rover Sport.

Покупка на въглеродни кредити

Недостигът на чипове също принуди компанията да се обедини с Tesla, за да избегне глоби от страна на Европейския съюз и Великобритания относно изгорелите газове. Закупените въглеродни кредити ще струват на JLR общо 37 млн. паунда за годината. Концернът очаква да закупи кредити за 59 млн. паунда в САЩ и Китай, страни, където плъгин хибридите не са толкова популярни като в Европа и не играят голяма роля при компенсирането на емисиите от конвенционалните превозни средства.

JLR предупреди за производствени загуби в размер на 60-65 000 автомобила през тримесечието поради недостига на чипове. Според Мардъл тези очаквания са се сбъднали, но отказва да предостави прогноза за щетите през следващото тримесечие.

"Най-лошото е зад нас. Производството през третото тримесечие ще бъде по-добро от това през второто“, изтъква говорител на Tata Group.

Пренасочване към автомобили с по-висок марж

Под управлението на Тиери Болоре, бившия главен изпълнителен директор на Renault Group, JLR стартира план за трансформация, съсредоточавайки се върху моделите с висок марж и по-малък размер, след като по-рано тази година призна, че целта за продажба на над един милион превозни средства годишно няма да бъде постигната.

JLR намали броя на автомобилите, които трябва да изгради, за да излезе на печалба, до годишен темп от 340 000 броя през следващите две тримесечия, което представлява спад спрямо 660 000 превозни средства, произведени през финансовата 2019 г.

Компанията прогнозира, че ще реализира печалба през втората половина на тази финансова година, тъй като кризата с чиповете отслабва.

JLR прогнозира, че ще постигне марж на оперативната печалба от 7 процента до финансовата година, приключваща в края на март 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още