IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar иска САЩ да блокират вноса на част от луксозните коли на Volkswagen

Британският концерн е подал жалба в Комисията за международна търговия заради нарушен патент на технология, използвана в редица марки от групата на VW

11:37 | 20.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският автомобилен концерн Jaguar Land Rover Automotive Plc, контролиран от индийската Tata Motors, е подал жалба в четвъртък, за да блокира вноса в САЩ на SUV модели на Porsche, Lamborghini, Audi и Volkswagen, които са използвали без разрешение патентованата от него технология Terrain Response, съобщава Bloomberg.

Jaguar Land Rover посочва в декларацията си пред американската Комисия за международна търговия, че системата Terrain Response, която се използва за контрол на тягата, съобразявайки се с естеството на терена, представлява ключова характеристика на моделите F-Pace на Jaguar и Discovery на Land Rover.

„JLR се стреми да защити себе си и операциите си в САЩ от компании, които са оборудвали с нейни продукти автомобилите си, предназначени за американския пазар, без да имат какъвто и да било лиценз от JLR“, заяви адвокатът на Jaguar Матю Мур.

Jaguar иска да блокира вноса на модела Cayenne на Porsche, Urus на Lamborghini, сериите Q8, Q7, Q5, A6 Allroad и e-tron на Audi, както и Tiguan на VW.

Според JLR съществуват много други луксозни SUV модели, които да отговорят на потребителското търсене, ако въпросните автомобили бъдат забранени за внос в САЩ.

И все пак премиум марките Porsche и Audi осигуряват голяма част от приходите на VW в САЩ, чрез които финансира инвестициите си в технологии за разработване на електрически превозни средства, технологии за автономно шофиране и други иновации.

Комисията за международна търговия е независима, псевдосъдебна агенция, която разглежда жалби за нелоялни търговски практики, като нарушения на патенти например. Тя има правомощието да блокира вноса на продукти в САЩ. Собствениците на патенти и търговски тайни обикновено се обръщат към нея при възникнал проблем, защото тя действа по-бързо от федералните окръжни съдилища - типичното разследване от нея приключва за между 15 и 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още